La repetició de les eleccions a la Federació Catalana de Futbol inicia un perillós bucle legal

La resolució del TCE determina que hi va haver irregularitats en 175 vots, encara que sense sancions ni infraccions

Joan Soteras, president de la FCF
Joan Soteras, president de la FCF

El futbol català s’enfronta des d’ara a un complex i tortuós procés legal que té com a punt de partida la resolució del Tribunal Català de l’Esport (TCE), ordenant la repetició de les votacions de les eleccions celebrades el 22 de maig passat, en resposta al recurs interposat per Álex Talavera, el segon candidat que va rebre més vots, al qual també es va adherir Juanjo Isern, tercer a l’escrutini que havia proclamat guanyador el candidat continuista Joan Soteras (foto). El TCE decreta que aquesta repetició de l’acte de la votació, no del procés electoral complet, es realitzi en un termini no superior a un mes, esmenant així el fet que 175 dels vots emesos hagin estat considerats invàlids, la majoria corresponents a vots emesos per delegació dels presidents d’aquests clubs.

Aquesta decisió arriba envoltada de tres polèmiques creuades, la primera per les acusacions de politització d’aquesta resolució d’acord amb determinats tuits i informacions que relacionaven Juanjo Isern directament amb maniobres i estratègies de pressió sobre els membres del TCE. De fet, la Federació Catalana va plantejar formalment la recusació del TCE davant de la Fiscalia Provincial de Barcelona per “presumptes pressions de destacats càrrecs de la Generalitat de Catalunya als membres del TCE, quan la simple sospita respecte a l’existència d’aquestes pressions obligava als membres del TCE a abstenir-se, com ha declarat repetidament la doctrina del Tribunal Suprem”.

D’altra banda, el retard en l’emissió de la sentència no ha ajudat precisament a aplacar aquesta acusació i encara menys que en diferents moments s’haguessin filtrat els continguts de la resolució com si el TCE ja hagués adoptat una decisió mesos enrere i hagués esperat a fer-la pública en el moment més propici atenent les circumstàncies polítiques per la crisi del govern de Pere Aragonès alimentada per les discrepàncies entre Esquerra i Junts.

Finalment, la naturalesa de la mateixa sentència, segons els experts, dona carta de naturalesa a una percepció salomònica, ja que assenyala irregularitats en una proporció certament mínima respecte del nombre possible de les denunciades i no les considera prou greus com per justificar la repetició del procés i la consegüent adopció de mesures sancionadores contra els presumptes responsables de les dites pràctiques.

En aquesta ambigüitat s’empara la crítica de la junta de Joan Soteras, argumentant que “la decisió del TCE constitueix un perillós precedent d’ingerència inadmissible en els processos electorals de les federacions esportives catalanes, atès que nega el dret de vot a 175 Clubs, sense que ni tan sols hagin estat escoltats durant la tramitació de l’expedient administratiu”. Els dos candidats denunciants, Álex Talavera i Juanjo Isern, per la seva banda, consideren la decisió prou probatòria i acusatòria per exigir la immediata dimissió de Soteras i de la seva junta directiva.

De la mateixa manera que va ser clau la frustrada fusió de les dues candidatures derrotades d’Alex Talavera i de Juanjo Isern, ara es pot donar la circumstància que decideixin pactar, un extrem que algunes fonts donen com a possible des del punt de vista legal encara que ara com ara no han transcendit indicis d’aquesta presumpta aliança.
També falta concretar quin tipus de mesures jurídiques i legals pot adoptar la junta de la Federació Catalana contra aquesta resolució, possiblement amb la intenció de demorar aquest termini d’un mes per a la repetició de les votacions.

El que sí que reflecteix aquest conflicte és que les bases i les normatives sota les quals es van celebrar les votacions delegades són interpretables i estan subjectes a diferents àmbits de l’ordenament jurídic.

Establit per la Llei de l’Esport un marc per al desenvolupament de les eleccions de les federacions, la Catalana de Futbol va aprovar al seu moment una sèrie d’implementacions que poden arribar a confondre i entendre des de diferents punts de vista. Sembla, doncs, el principi d’un bucle legal que encara es pot complicar més amb el pas dels dies.

A les eleccions celebrades el 22 de maig de 2022 Segons consta al resum, el nombre d’electors censats va ser de 1.220, el nombre de vots emesos 1.041, el de vots vàlids 1.037, hi va haver 4 vots nuls i 10 en blanc, amb el següent resultat final: Joan Soteras: 396; Álex Talavera: 370; Juanjo Isern: 238 i Pep Palacios: 23.

(Visited 188 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari