El CAC empara per unanimitat les burles i insults als deportats catalans a Mauthausen al programa ‘Zona Franca’ de TV3

Indignació entre els familiars de les víctimes i supervivents dels camps d’extermini nazis

Els cinc membres del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, amb el president de la Generalitat

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va aprovar aquest dimecres un acord en què considera que les burles i insults incloses al programa Zona Franca de TV3 dels deportats catalans al camp d’extermini nazi de Mauthausen estan emparades per la llibertat d’expressió. Aquest posicionament del CAC, aprovat per unanimitat dels cinc membres del consell de govern, ha indignat els familiars de les persones que van ser assassinats o van sobreviure al genocidi que van practicar els nazis las camps d’extermini. El CAC ha emès aquest dictamen després que la Síndica de Greuges de Catalunya li exigís que donés una resposta a l’associació Amical de Mauthausen que reclamava sense èxit que TV3 rectifiqués i demanés perdó per aquest comportament.

El presentador de Zona Franca, Joel Díaz,  va començar el quart programa de la temporada, el 20 d’octubre, fent un comentari sobre la celebració de la Fira del Llibre de Frankfurt. “Catalunya hi ha enviat molts llibreters. Per tant, a Alemanya no es veien tants catalans morts de gana des de que van tancar Mauthausen”. El públic no va riure i el presentador va reaccionar dient: “No, no? Encara no… no ha passat prou temps, encara, no, perquè faci gràcia això?”. Juan Manuel Calvo, president de l’associació Amical de Mauthausen, entitat que agrupa els ex-deportats republicans dels camps de concentració del nazisme així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats que hi van ser assassinats, va presentar una queixa i va demanar una rectificació amb un missatge que va deixar al portal web de Zona Franca. Demanava que el primer programa de Zona Franca que s’emetés la setmana següent, Joel Díaz es retractés de la seva broma. Al programa següent, però, Díaz no només no es va retractar sinó que va conversar amb un convidat, Adri Romeo, que va tractar de “fills de puta” Amical de Mauthausen per la seva queixa.

TV3 no va atendre les demandes d’Amical de Mauthausen. El seu director, Sigfrid Gras, va justificar els insults i burles als deportats catalans adduint que forma part de la llibertat d’expressió que impera a TV3 en els programes d’humor mentre que la consellera de vicepresidència, Laura Vilagrà, va dir al Parlament que aquest tipus d’humor és “cultura”.

La negativa de Zona Franca i TV3 a reparar el seu menyspreu a les víctimes del l’extermini nazi ha provocat que el PSC presentés una proposta de resolució a la comissió de Justícia del Parlament i que Ciutadans traslladés una pregunta a la Comissió Europea condemnant aquestes burles i insults.

L’acord del CAC aprecia que “les expressions analitzades poden ser desafortunades i, fins i tot, feridores per a gairebé tota l’audiència. Això no obstant, la utilització d’aquesta tipologia de llenguatge en un programa d’humor, ateses les unívoques connotacions sarcàstiques, hiperbòliques i efectistes o mordaces, s’inclou dins els límits de la llibertat d’expressió, que comprèn el recurs de l’exageració i la provocació”. I conclou que “no s’ha produït un incompliment de la legislació audiovisual vigent”.

Els familiars de les víctimes del genocidi nazi no entenen que se les pugui insultar i burlar-se’n encara que es faci amb “connotacions sarcàstiques, hiperbòliques, efectistes i mordaces”.  Als camps de concentració de Mauthausen i Gusen, que es va obrir quan el primer va quedar atapeït, hi van ser assassinats durant la segona guerra mundial 4.427 espanyols, dels quals 936 eren catalans. Dels catalans, 469 eren de Barcelona, 209 de Tarragona, 143 de Lleida i 115 de Girona. El Consell de Govern del CAC el composen Xevi Xirgo, que és el seu president, proposat per JuntsxCatalunya, Rosa Maria Molló i Enric Casas, proposats pel PSC, i Laura Pinyol i Miquel Miralles, proposats per ERC.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.