ANC i Òmnium Cultural renoven per un any més el seu domini catalangate.cat però no eliminen Toni Comín del llistat de víctimes

Van crear aquest portal i la seva versió en anglès catalangate.com molt abans que Citizen Lab publiqués l’informe que inclou falsament que el telèfon de l’eurodiputat va ser espiat

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van comprar el domini catalangate.cat tres mesos abans que el col·lectiu canadenc Citizen Lab publiqués un informe en el qual assegurava que els telèfons i dispositius digitals de 65 persones partidàries de la independència de Catalunya havien estat espiats mitjançant els programaris maliciosos Pegasus i Candiru, que van batejar CatalanGate. El catalangate.cat de l’ANC i Òmnium el van adquirir el 10 de gener del 2022 a través de l’empresa registradora de dominis CDmon mentre que el CatalanGate va aparèixer al portal de Citizen Lab el 18 d’abril del 2022. És evident que les dues plataformes independentistes havien pactat amb el col·lectiu canadenc el nom que calia donar a una investigació que es pretenia convertir en una campanya propagandística.

El CatalanGate de Citizen Lab ha rebut nombroses crítiques de manca de rigor científic per la negativa reiterada dels seus autors a que un comitè independent d’expert constatés la correcció de les seves conclusions, pels nombrosos errors que s’hi ha detectat i la desena de rectificacions que ha hagut d’incorporar-hi des de que es va fer públic. Un dels errors més espectaculars i que més ha perjudicat la credibilitat d’aquest Catalan Gate és que Citizen Lab va reconèixer el passat mes desembre que havia inclòs erròniament a l’eurodiputat Toni Comín en el llistat de presumptes víctimes de l’espionatge. El director de Citizen Lab, Ronald Deibert, va firmar un comunicat al portal d’Internet d’aquesta entitat on explicava que un dels seus investigadors s’havia confós amb les inicials de Toni Comín i li havia imputat un espionatge amb Pegasus que no va existir. Comín ha quedat en ridícul arran d’aquest error ja que el 6 d’octubre va comparèixer a la comissió del Parlament europeu que investiga l’espionatge amb el programari Pegasus acusant falsament el Govern espanyol d’haver interceptat les seves conversacions telefòniques.

L’ANC i Òmnium van comprar el domini catalangate.cat per un any i el passat 4 de gener el van renovar fins el 10 de gener del 2024. Les dues plataformes independentistes també van adquirir el domini catalangate.com per difondre en anglès la seva campanya de propaganda. El van donar d’alta el 8 d’abril del 2022, deu dies abans que Citizen Lab publiqués el seu Catalangate. El passat 9 de gener van pagar l’ampliació de la propietat de catalangate.com fins el 8 d’abril del 2024. En ambdós casos apareix l’ANC com l’entitat que registra el domini i Òmnium Cultural com el titular del lloc web.

Tot i la renovació dels dos dominis ningú no s’ha preocupat de corregir l’error greu que suposa mantenir Toni Comín com a víctima d’un espionatge que Citizen Lab reconeix que no té proves que existís. Si més no, aquest dijous 12 de gener l’ANC i Òmnium Cultural encara el comptabilitzaven així als portals dels quals n’acaben de renovar la propietat.

(Visited 78 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari