Toni Comín s’amaga a la primera sessió del 2023 de la Comissió Pegasus del Parlament europeu

L’eurodiputat hi va comparèixer el 6 d’octubre per acusar el govern espanyol d’un espionatge que Citizen Lab diu que constava per error al seu ‘CatalanGate’

Toni Comín a la Comissió PEGA del Parlament europeu, el 8 d'octubre, on va denunciar amb dades falses que el seu telèfon havia estat espiat

L’eurodiputat Toni Comín va participar en una comissió del Parlament europeu com a víctima d’espionatge fet amb el programari Pegasus. Va ser el 6 d’octubre en el marc dels treballs de la comissió d’investigació de l’ús de Pegasus i altres softwares utilitzats per espiar telèfons mòbils i dispositius digitals, coneguda com a comitè PEGA. Va acusar el govern espanyol d’espiar-lo perquè és independentista i va exigir explicacions per aquest fet. El passat dia 22, el col·lectiu canadenc Citizen Lab, que havia inclòs Comín com a víctima d’espionatge amb Pegasus a l’informe batejat com a CatalanGate que va publicar el 18 d’abril, es va desdir. El director de Citizen Lab, Ronald Deibert, va penjar un comunicat al portal web d’aquesta entitat dient que s’havien equivocat amb ell i que no es tenia cap constància que hagués estat espiat. Aquest dilluns 9 de gener, la comissió PEGA va celebrar la seva primera reunió de l’any. Comín no hi va aparèixer.

Toni Comín no és membre nat de la comissió PEGA però pot assistir a les seves reunions. Se l’ha vist en diverses ocasions a la tribuna de la sala on el comitè celebra les seves sessions de treball. Aquest dilluns, però, no s’hi va presentar. Els altres dos membres de Junts per Catalunya-Lliures per Europa a l’Eurocambra són Carles Puigdemont i Carla Ponsatí. Puigdemont és membre nat de la comissió PEGA. Va arribar quan la sessió portava ja dos hores i quart de funcionament, va preguntar al segon ponent quina possibilitat hi ha de fer mal ús de les dades aconseguides amb l’espionatge telefònic, va escoltar la resposta i se’n va anar. Ponsatí tampoc s’hi va deixar caure.

Cap eurodiputat independentista català va participar a la reunió. ERC hi té dos representants: Diana Riba, que n’és vicepresidenta, i Jordi Solé. Tots dos pertanyen al grup dels Verds-Aliança Lliure Europea. Riba, Solé, Puigdemont i Comín van intervenir a la reunió del 6 d’octubre per denunciar el que van dir que consideren una persecució d’independentistes destacats per par del govern espanyol amb el programari Pegasus. La seva denúncia no va tenir continuïtat el passat dilluns, pocs dies després que es desvetllés que el seu testimoni d’octubre va estar basat en la seva falsa imputació com a víctima d’espionatge.

El 9 de gener a la reunió del comitè PEGA, el professor de la Universitat de Bolònia i membre de l’Institut d’Estudis Europeus Giovanni Sartor va presentar l’estudi sobre “L’impacte de l’ús de Pegasus i programari espia similar a la UE o dirigit als ciutadans de la UE, en els valors de l’article 2 del Tractat de la Unió Europea (TUE), la privadesa i la protecció de dades i en els processos democràtics als Estats membres” i Serge Lasvignes, president del Comitè Nacional per al Control de les tècniques d’intel·ligència, va intercanviar les seves reflexions sobre espionatge amb els eurodiputats.

Cap eurodiputat independentista va mostrar interès per assistir a la reunió i resoldre els seus dubtes sobre l’espionatge amb Pegasus del qual diuen que n’han estat víctimes. Sí que va intervenir l’eurodiputada de Renew, Sophia in ‘t Veld. Com a relatora de la comissió PEGA, aquesta eurodiputada va presentar el novembre un esborrany d’informe dels seus treballs que es basava fonamentalment en el CatalanGate de Citizen Lab i en el digital independentista El Nacional. In ‘t Veld, que haurà de rectificar aquest esborrany després de les crítiques per manca de rigor que ha patit el CatalanGate de Citizen Lab va rebre una dura rebregada dialèctica per part de Serge Lavignes. L’expert de la Comissió Europea en matèria d’intel·ligència li va recriminar que es queixés perquè la seva petició que s’investigués si el seu telèfon mòbil havia estat atacat per programari maliciós no havia estat atesa. “Molts que m’escriuen per demanar-me que analitzem els seus telèfon són persones inestables”, va etzibar-li Lavignes.

Toni Comín es va perdre aquest debat. El pot recuperar aquí.

(Visited 332 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Toni Comín s’amaga a la primera sessió del 2023 de la Comissió Pegasus del Parlament europeu”

  1. ““Molts que m’escriuen per demanar-me que analitzem els seus telèfon són persones inestables”, va etzibar-li Lavignes” Aixo es una resposta ????? que fort !!!!

    Respon

Feu un comentari