Petro anuncia un alto-el-foc amb ELN, les dissidències de les FARC i altres grups paramilitars fins al 30 de juny

El president de Colòmbia ha explicat que el “cessament bilateral” serà prorrogable segons els avanços en les negociacions i ha previst que “la pau total serà una realitat”

Gustavo Petro, president de Colòmbia
Gustavo Petro, president de Colòmbia.

El president de Colòmbia, Gustavo Petro, ha anunciat abans de la mitjanit del 31 de desembre un “cessament bilateral” del foc amb l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN), les dissidències de les FARC i grups paramilitars. L’alto-el-foc estarà vigent des de l’1 de gener fins al 30 de juny del 2023.

“Hem acordat un cessament bilateral amb l’ELN, la Segunda Marquetalia, l’Estado Mayor Central, les AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia) i les Autodefensas de la Sierra Nevada des de l’1 de gener fins al 30 de juny de 2023, prorrogable segons els avanços en les negociacions. La pau total serà una realitat”, ha afirmat Petro en Twitter.

“Que sigui possible la pau”

Petro i el seu govern han defensat una política de “pau total” i han reprès les negociacions amb l’ELN a Caracas. “És el meu desig en aquest final d’any que sigui possible la pau. Aquest és un acte audaç. El cessament bilateral de foc obliga a les organitzacions armades i a l’Estat a respectar-lo. Hi haurà un mecanisme de verificació nacional i internacional. Que la pau sigui entre nosaltres. Feliç any nou”, ha expressat el líder colombià.

Presidència ha assegurat que el cessament bilateral tindrà verificació nacional i internacional a càrrec de la Missió de Verificació de l’ONU, de la Missió de Suport al Procés de Pau de l’Organització d’Estats Americans (MAPP/OEA), la Defensoria del Poble i l’Església Catòlica. “No es contempla el cessament del foc amb altres organitzacions”, ha assenyalat Presidència, però el Govern farà una revisió de resultats dels processos en execució i altres cessaments unilaterals per a futures decisions.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides