CitizenLab esborra Toni Comín del llistat del seu ‘Catalangate’

El col•lectiu canadenc que va fer l’informe diu ara que es va equivocar en incloure’l entre els espiats amb el programari Pegasus

Comparació entre el 'CatalanGate' que va publicar Citizen Lab el 18 d'abril i el que va rectificar fa uns dies

El col·lectiu canadenc Citizen Lab, que va publicar el 18 d’abril l’informe que va batejar com a Catalangate on assegurava que els telèfons mòbils i dispositius digitals de 65 persones partidàries de la independència de Catalunya havien estat espiats amb el programari Pegasus, ha reconegut que es va equivocar incloent en aquest grup l’eurodiputat Toni Comín. El passat dia 22 va informar al seu portal web d’aquest error i el va imputar a una confusió d’un dels membres del seu equip que va atribuir a Comín l’espionatge que havia patit una altra persona.

El director de Citizen Lab, Ronald Deibert, signa la nota, presentada amb el títol “Informe CatalanGate. Correcció d’un cas”. En aquest text, Deibert atribueix la necessita d’aquesta correcció a l’error d’un dels membres del seu equip d’investigadors. Comença així: “El 15 de desembre de 2022, com a part de la nostra reanàlisi habitual de casos passats per trobar indicadors i detalls d’infecció de programari espia addicionals, vam descobrir que un investigador havia llegit malament les etiquetes assignades als resultats de dues persones, fet que va provocar una confusió entre els telèfons propietat de dues persones amb les mateixes inicials que formaven part del mateix grup de possibles objectius a la investigació CatalanGate”.

Tot seguit explica que Citizen Lab utilitzava un sistema d’etiquetatge de treball en el qual s’identificava les persones presumptament espiades amb les inicials del seu nom i del seu cognom. Així, Toni Comín estava identificat com T.C. Al llistat amb què treballava un dels investigadors figurava una persona etiquetada amb les inicials A.C., sempre segons les explicacions de Deibert. L’investigador hauria arribat a la conclusió que el telèfon d’A.C. havia estat infectat amb Pegasus però ho va atribuir a Toni Comín.

El comunicat de Citizen Lab no desvetlla qui és aquesta persona que respon a les inicials A.C. i és així com l’identifica en la rectificació que ha fet de l’informe inicial del seu CatalanGate. En aquest informe, on abans apareixia Toni Comín ara hi consta A.C. Comín també ha desaparegut del requadre on Citizen Lab especificava els eurodiputats independentistes suposadament espiats amb Pegasus.

Citizen Lab no s’ha assabentat de l’error a l’informe fins vuit mesos després de presentar-lo, quan l’eurodiputat i ex-conseller de Salut, que va fugir a Bèlgica ara fa cinc anys, s’ha fet un fart de denunciar un espionatge que no va existir. A la nota publicada el dia 15 per Deibert s’hi llegeix: “Tot i que no tenim cap indici forense d’infecció en els dispositius de Comín que hem comprovat, el dispositiu principal utilitzat durant un període en què altres eren objectiu d’espionatge mai no ha estat disponible per a l’anàlisi perquè el propietari no recorda la contrasenya”.

Quan el col·lectiu canadenc va publicar el seu CatalanGate, Ronald Deibert va fer una gira per diversos mitjans de comunicació espanyols i britànics per difondre la seva investigació. En una entrevista al diari El País, el 15 de maig, va dir que les conclusions dels seus informes eren fiables al cent per cent i que no hi havia cap possibilitat d’error. N’acaba de reconèixer un de gruixut: incloure com a espiada una persona que no ho ha estat.

La desaparició de Comín del llistat de persones espiades amb Pegasus incloses per Citizen Lab al seu informe referma les crítiques que han fet diversos experts en ciberseguretat per la seva manca de rigor científic i l’exigència que permeti que els seus resultats siguin estudiats per una comissió d’experts independents. Citizen Lab s’ha negat sistemàticament a que ningú analitzi les dades amb les quals ha treballat i totes les persones suposadament espiades que han denunciat el seu cas als tribunals de justícia s’han negat a entregar els seus telèfons mòbils als jutges corresponents. Comín ho ha resolt per la via ràpida: no se’n recorda del pin del seu telèfon.

(Visited 616 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari