Laporta s’empantana una altra vegada amb un patrocini del sector criptomoneda

Al cap de vint-i-quatre hores d'anunciar un acord amb WhiteBIT, es fa enrere per l'oposició i les crítiques internes i per una possible col·lisió amb els tentacles operatius de CaixaBank

Laporta, presentant WhiteBIT com a 'partner' oficial

D’un dia per l’altre, la notícia que informava de l’arribada d’un nou patrocinador del Barça, WhiteBIT, com a partner oficial de cryptocurrency exchange, ha desaparegut del web blaugrana i de les comunicacions que dimarts passat havien anunciat l’acord. El més habitual és que qualsevol operació d’aquest tipus no es publiciti fins que els advocats, els equips de compliance i els executius i directius de cada part hagin validat els contractes i els hagin signat. No ho és, en canvi, que, transcorregudes vint-i-quatre hores, el mateix club, a més de retirar tota la informació com si mai no hagués existit, reaccioni amb una de les excuses més absurdes que mai s’hagin utilitzat: “S’estan revisant algunes clàusules d’un annex del contracte. L’acord no perilla en cap cas”.
Per posar-se a tremolar, ja que l’organització laportista s’ha caracteritzat, des del primer dia, quan anava a renovar Messi al matí i li va donar la puntada de peu a la tarda, per aquest tipus de continus fallits, ziga-zagues i dir un dia blanc i al següent, negre.

Sembla clar que si l’operació amb WhiteBIT no està veritablement amenaçada per cap incidència de gravetat, no hi hauria motiu per fer aquest esborrat absolut d’una notícia que ningú no hauria tramitat sense la llum verda definitiva. I, fins i tot, si fos cert que el motiu és simplement el d’una revisió d’una addenda del contracte, res pel que ningú no s’hagi de preocupar, tampoc aquesta circumstància obligaria a amagar l’entrada a l’univers blaugrana del primer patrocinador d’aquest nou món de les criptomònades.

Per a Joan Laporta, el primer a canviar d’idea, criteri i de gustos cada cinc minuts, aquesta situació seria una recaiguda després d’un episodi idèntic viscut amb Nexo, una altra empresa del sector de les criptomonedes que en el seu dia va promoure una oferta més atractiva que la de WhiteBIT, de més abast i impacte, per convertir-se en l’espònsor de la màniga de l’uniforme del primer equip, vacant des de la renúncia de Beko.

També es va donar per fet un acord ferm, si bé va ser la premsa la que, amb l’anunci, va promoure que al final es trenqués abans de fer-se oficial. Les cròniques d’aquells dies van apuntar dos motius d’aquest descarrilament. D’una banda, l’oposició interna des de diversos sectors de la junta a signar acords sobre la base del negoci, la cotització i l’ús de criptomonedes. Una por justificada en ple procés de depuració d’un mercat amb massa arribisme i especuladors que ha propiciat la caiguda del valor d’aquest tipus de moneda i el destapament d’estafes monumentals. Col·lateralment, l’actiu cripto costa d’encaixar en els sistemes comptables, financers i fiscals d’un club com el Barça davant de la manca d’una legislació i regulació nacional i internacional. La descapitalització d’alguns operadors i la fallida d’altres emissors i empreses del sector han causat, en efecte, enormes impagaments a clubs de futbol amb aquests patrocinadors.

L’oposició des de la mateixa junta va impedir la prevista entrada de Nexo, encara que no va ser aquesta la circumstància principal de la ruptura sinó la possible col·lisió amb els acords de patrocini del FC Barcelona amb CaixaBank, que posseeix determinats acords sobre la gestió econòmica i financera pels quals també licitava l’operador de criptomoneda.

CaixaBank no opera amb aquesta moneda, però Nexo sí que aspirava a alguna cosa més que només a veure el seu nom en alguns espais de bona visibilitat i presència. Finalment, la directiva no va voler tensar la corda amb una entitat com CaixaBank, de tant arrelament a Catalunya i amb la seva pròpia història institucional amb el Barça al llarg de tants anys de relació i participació, també d’ajuda, en situacions compromeses des del punt de vista financer.

En aquest sentit, les declaracions difoses dimarts pel mateix club del CEO de WhiteBIT, Volodymyr Nosov, eren significatives: “Estem segurs que la nostra cooperació aportarà una nova experiència d’ús de criptomonedes, la seva accessibilitat i comprensibilitat per a tothom. Des dels nostres inicis ens hem inspirat per apropar el futur i establir un nou nivell d’integració de les solucions cript a les nostres vides”.

Clarament, un missatge de superació d’un patrocini tradicional per a un acord previst de tres temporades, fins al 30 de juny de 2025. Per al FC Barcelona WhiteBIT “és l’empresa d’intercanvi de cripte més gran d’Europa. Aquesta té arrels ucraïneses i es va fundar el 2018 a Khàrkiv. Pel que fa a la seva activitat, té fins a 3,5 milions d’usuaris i una plantilla de més de 700 especialistes. Actualment, WhiteBIT és la segona plataforma de cripte més segura del món (segons l’auditoria independent de Cer. Live). L’empresa ha guanyat gran popularitat per la capacitat de carregar comptes i retirar fons de la plataforma a les principals monedes fiduciàries del món amb les tarifes més baixes. WhiteBIT manté el 96% dels actius en cold wallets i se sotmet regularment a auditories per al compliment dels estàndards de protecció de dades personals”.

Les reaccions a aquesta aliança no s’han fet esperar, la veritat que sense expressar cap entusiasme. Marc Duch, un dels gurus socials que ha abraçat el laportisme a l’espera que s’activi algun dia la via Víctor Font, s’ha mostrat contrari a aquesta deriva: “Donem la benvinguda a un sector especulatiu, de risc, molt variable i poc ètic (…) El mercat de les criptomonedes és el que és, i ho sabem tots. De fet, sembla que ho teníem tots clar a principis d’any quan vam lloar la fermesa del Club resistint-se a aquest sector. Ara, de sobte, ha de tocar posar-se la pinça al nas i empassar-se OK. Aquest és el gran risc dels patrocinis vinculats al món cripte: inestabilitat, volatilitat extrema i probables pull-outs o impagaments. A més, tota la derivada especulativa, l’afectació econòmica a particulars als quals s’ofereixen actius financers no regulats… No hi ha cap pla B? Cap alternativa?”.

De moment, el que no és clar és si al final WhiteBIT serà o no el primer patrocinador cripte de la història del Barça o es quedarà en un segon intent ensopegant dues vegades a la mateixa pedra. A la pregunta sobre si hi ha alternatives, la resposta tampoc no és il·lusionant. Els patrocinadors que pregunten es topen que hi ha espais lliures com la màniga i altres oportunitats, encara que a preus que Laporta posa molt a sobre de les expectatives de marques que estarien disposades a pagar a preu de Champions per tal de poder associar-se amb el Barça, si el Barça fos avui un equip de Champions.

D’altra banda, ni rastre de les xifres que es barallaven en aquest acord també del tot opac, poc transparent i ara encara més surrealista. Com sempre.

(Visited 177 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari