Els promotors de la Renda Garantida de Ciutadania consideren els pressupostos de la Generalitat “un escàndol social i inhumà”

Lamenten que es redueixi de 500 a 398,6 milions d’euros la partida dedicada a aquesta prestació i que les millores introduïdes pels comuns siguin molt limitades

Diosdado Toledano, de la comissió promotora de la Renda Garantida de Ciutadania, en una concentració per demanar uns pressupostos més socials

La Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) considera que els pressupostos de la Generalitat pel 2022 que aprovarà aquest dijous el Parlament de Catalunya no responen a les necessitats de les persones més vulnerables i que tenen dret a aquesta prestació. En el manifest que una trentena d’associacions van elaborar per exigir uns pressupostos més socials, entre les quals hi ha aquesta Comissió Promotora, s’afirma que “el menyspreu i el maltractament als drets de les persones vulnerables als pressupostos és un escàndol social i inhumà”.

Els comuns han introduït algunes propostes en el redactat final dels pressupostos, però no satisfan les exigències dels promotors de la RGC. En el manifest esmentat es recorda que “tot i l’enorme creixement de la pobresa a Catalunya des del 2020, que arriba al 26,3% de la població en risc de pobresa i el 6,2% en situació de privació material severa, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya, es retalla de manera significativa la partida pressupostària per a la RGC. Si el 2020 la despesa a RGC va assolir 427 milions d’euros i el 2021 la previsió de despesa supera els 500 milions d’euros que només dona cobertura al 36% de la població amb pobresa severa, al pressupost per al 2022 la partida es redueix a 398,6 milions d’euros!!!”.

També s’assenyalava en aquest manifest que l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) es manté congelat des del 2010, incomplint la disposició addicional 17 dels pressupostos del 2020, que autoritzava el govern a incrementar-lo, almenys, amb la pujada de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), que és d’un 5%. Tant l’IRSC com l’IPREM serveixen de base per calcular el valor de prestacions com la Renda Garantida de Ciutadania o l’Ingrés Mínim Vital.

La incorporació dels comuns a la negociació dels pressupostos amb el Govern de la Generalitat ha suposat algunes millores en l’apartat de la RGC. Així, l’acord a què han arribat comuns i govern obliga a actualitzar l’IRSC en un termini no superior als sis mesos i a la creació d’un grup de treball “per modificar la RGC, ampliant-la amb nous complements, com per exemple per a fills, habitatge o comptabilització amb el treball parcial, i nous itineraris d’inserció sociolaboral”. Unes millores, però, que queden lluny de les aspiracions dels que reivindiquen un salt qualitatiu i quantitatiu en l’impacte social d’aquesta prestació.

(Visited 124 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari