Amnistia Internacional torna a reclamar a Andorra que no acusi una activista pels drets de les dones

La presidenta de Stop Violències s'enfronta a una multa de 30.000 euros per un presumpte delicte menor continuat contra el prestigi de les institucions

  La psicòloga social i presidenta de Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, a l'ONU

  Amnistia Internacional ha reclamat al govern i a la fiscalia d’Andorra la retirada del càrrec de difamació contra la psicòloga social i presidenta de Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, qui s’enfronta a una multa de 30.000 euros per un presumpte delicte menor continuat contra el prestigi de les institucions. En un comunicat, l’organització per a la defensa dels drets humans ha recordat que l’executiu del Principat va denunciar l’activista arran de la seva participació en el Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW) de l’ONU, el 2019, on Mendoza Cortés va exposar la situació a la qual s’enfronten les nenes i dones andorranes a causa de la penalització de l’avortament en tots els casos, fins i tot per violació.

  “La denúncia inicial, el processament i l’acusació formal posterior de Vanessa Mendoza Cortés després de la seva participació legítima en un òrgan expert de l’ONU és senzillament un intent vergonyós i deliberat d’impedir-li manifestar les seves opinions i castigar-la per parlar sobre l’avortament i els drets de les dones“, ha manifestat Mònica Costa, encarregada de campanyes d’Amnistia Internacional. En el seu darrer informe anual sobre la situació dels drets humans als diferents països del món, l’associació ja va assenyalar el Principat per la penalització de l’avortament i per la persecució contra la presidenta de Stop Violències.

  Andorra i Malta són els dos únics països d’Europa que prohibeixen totalment l’avortament. A conseqüència d’aquesta prohibició, les persones que necessiten avortar es veuen obligades a viatjar a l’estranger, principalment a França o Espanya, per rebre l’atenció mèdica a la qual tenen dret. Els qui no poden viatjar a causa de les despeses o de la seva incerta condició jurídica corren un major risc de patir violacions de drets humans”, destaca el mateix comunicat.

  Com va avançar LA VALIRA, Amnistia Internacional visitarà Andorra per primera vegada amb motiu de la III jornada pels drets sexuals i reproductius de les dones que organitza Stop Violències. L’esdeveniment se celebrarà aquest divendres 16 de desembre a la sala d’actes del centre cultural la Llacuna d’Andorra la Vella, i començarà a les 18.30 hores amb la conferència inaugural de Costa. A més, hi haurà una taula rodona per tractar el paper de les dones com a defensores dels drets humans en la qual participaran una activista polonesa, una activista iraniana i la presidenta de Stop Violències.

  (Visited 104 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari