Reporters Sense Fronteres denuncia un nou màxim anual de periodistes detinguts

Un 25% dels 533 professionals arrestats han anat a la presó enguany i es registra un 18,8% més d’assassinats

Periodistes iranianes detingudes

Foto: Reporters Sense Fronteres

533 periodistes han estat detinguts arreu del món enguany, segons les xifres de Reporters Sense Fronteres (RSF), que ha denunciat que es tracta d’una xifra anual rècord que supera en un 13,4% el màxim que s’havia registrat el 2021. RSF xifra en un 25% els casos, entre aquests 533, que han acabat amb professionals de la informació empresonats.

Aquesta organització ha destacat que molt sovint els règims que oprimeixen els periodistes ni tan sols els sotmeten a un judici, ja que xifra en poc més d’un terç els casos d’empresonaments d’aquests professionals amb sentència judicial condemnatòria i en un 63,6% els periodistes empresonats no han estat jutjats.

La Xina destaca en la llista de països que més periodistes empresona, amb 110, seguida per Myanmar (62) i l’Iran (47). Un 45% d’aquests presos els concentra Àsia; i un 30%, el nord d’Àfrica i Orient Pròxim.

RSF ha destacat que el nombre anual de periodistes assassinats ha experimentat un auge el 2022, ja que les víctimes han estat fins ara 57, un 18,8% més que les 48 del 2021, i una xifra també superior a les 50 del 2020.

També ha informat d’un “augment històric” de dones periodistes empresonades, que ha incrementat el total fins a les 78, fet que RSF associa amb la tendència a la feminització de la professió. L’increment d’enguany, del 27,9%, ha superat la pujada del 2021, que va ser del 20%.

L’Iran, segons aquesta organització, destaca perquè presenta un nombre sense precedents de dones periodistes detingudes recentment, en el marc de les protestes per la mort de Mahsa Amini.

(Visited 54 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari