PSOE i ERC pacten finalment 4 anys de presó per malversació sense ànim de lucre personal

Els republicans insisteixen que el nou tipus delictiu no es correspon amb el que va passar l'1-O

Rufián passa per davant de Sánchez, al Congrés

Esquerra Republicana ha arribat a un acord amb el PSOE per reformar el delicte de malversació en el marc de la reforma del Codi Penal, en la qual es deroga el delicte de sedició i es modifica el de desordres públics agreujats.

Han arribat a un acord en què rebaixen les penes del delicte de malversació de diners públics quan no hi hagi ànim de lucre o enriquiment personal. Actualment, el Codi Penal no especifica aquesta voluntat d’enriquiment personal o a un tercer i les penes van dels dos als 12 anys de presó. Ara, en canvi, es vol que l’ànim de lucre marqui la gravetat del delicte.

D’aquesta manera, hi hauria tres tipus diferents de malversació: Si la persona s’embutxaca diners, ell mateix o un tercer, les penes es mantenen igual: entre els dos i els dotze anys de presó; si no hi ha ànim de lucre i els diners es destinen a un ús privat, les penes aniran dels sis mesos als tres anys de presó, i finalment si no hi ha ànim de lucre i els diners es desvien a una finalitat pública diferent de la que estava prevista, les penes de presó anirien entre l’any i els quatre anys.

Ara bé, en aquest últim supòsit, cal que hi hagi un “perjudici greu del servei públic” per justificar la presó. Si aquest perjudici greu no es donés, no hi hauria presó i les penes serien de multa i inhabilitació d’entre 1 i 3 anys.

ERC considera que “aquest nou tipus”, en referència a l’últim supòsit, “no s’adiu tampoc amb les conductes com la d’organització de l’1 d’octubre, i encara menys amb penes de presó, atès que no es va produir cap dany ni entorpiment greu del servei públic”.

Per contra, fonts del PSOE destaquen que tota malversació està penalitzada en una reforma que, el que aconsegueix, és castigar de forma proporcionada les diferents conductes possibles.

Des de Junts, el secretari general Jordi Turull ha assegurat a través de Twitter que amb l’acord entre PSOE i ERC hi “guanya Marchena”, el magistrat que el va jutjar a ell i als altres acusats en el judici pel procés.

La diputada de la CUP-NCG Eulàlia Reguant ha assegurat que amb la modificació del Codi Penal s’està negociant “sortides individuals i no col·lectives”.

(Visited 58 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari