PSOE i UP maniobren per renovar el TC eliminant la majoria exigida al CGPJ

Esmenes dels socis del govern central plantegen que els membres de l'òrgan de govern dels jutges afrontin responsabilitats penals en cas de bloqueig

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz

PSOE i Unidas Podemos, els dos socis del govern de coalició d’Espanya, inclouran a la proposició de llei per a la reforma del Codi Penal que eliminarà el delicte de sedició dues esmenes concebudes per forçar la renovació del Tribunal Constitucional, ha avançat Eldiario.es.

D’una banda, plantegen una rebaixa de la majoria necessària en el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per nomenar magistrats, que fins ara era de tres cinquens; i, d’una altra, preveuen que els vocals o el president del CGPJ afrontin responsabilitats penals si bloquegen la renovació de l’òrgan constitucional.

D’aquesta manera, si les esmenes dels socis del govern central tiren endavant, n’hi haurà prou amb una majoria simple en la votació del CGPJ per triar els dos magistrats del TC que en depenen.

Pel que fa al termini per forçar al compliment del mandat de designar els nous magistrats del TC, aquesta modificació de l’article 599.1 de la Llei del Poder Judicial estableix un màxim de cinc dies hàbils: els vocals tindran dos dies per proposar candidats a la presidència de l’òrgan i aquesta, en tres dies, haurà de convocar un ple extraordinari per elegir els magistrats.

Entre altres canvis també acordats per PSOE i UP, se suprimeix la necessitat que el TC verifiqui els nous magistrats, una comprovació que l’esmena fa recaure en les institucions que proposen els candidats: el Congrés, el Senat, el CGPJ i al govern central.

(Visited 37 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari