ERC vol un màxim de tres anys de presó per malversació sense ànim de lucre

Els republicans defensen que la reforma acabi amb l'"ús arbitrari" del codi penal contra l'independentisme

Rufián i Sánchez al Congrés

Esquerra Republicana ha presentat aquest divendres les seves esmenes a la reforma del Codi Penal “per evitar que s’usi la malversació amb finalitat política i arbitrària contra l’independentisme”, segons un comunicat fet públic pel partit. En aquest sentit, els republicans defensen que el text “retorna al model previ a la reforma executada pel Partit Popular el 2015 per perseguir l’independentisme”.

ERC demana que si no hi ha ànim de lucre per part dels acusats de malversació, aquests no puguin tenir una pena de presó superior als tres anys. La proposta d’Esquerra beneficiaria gairebé quaranta ex alts càrrecs de la Generalitat, dotze d’ERC, amb causes en els tribunals vinculades al procés independentista, a alguns dels condemnats pel procés i a Carles Puigdemont i els altres fugits de la justícia espanyola.

Segons ERC, han registrat “unes esmenes quirúrgiques per redefinir, aclarir i evitar interpretacions esbiaixades del Codi Penal”, amb les quals “pretenen, així, evitar que l’Estat torni a utilitzar el delicte de malversació de forma arbitrària per perseguir el moviment independentista, i a la vegada, evitar, també, que la reforma pugui ser utilitzada per rebaixar penes en casos de corrupció”

Els republicans afirmen que amb la seva proposta de reforma del delicte de malversació “les penes que afecten els delictes propis de corrupció política i enriquiment personal es mantenen, com no podria ser d’una altra manera, sense possibilitat de rebaixar-ne la penalització. La tolerància zero amb la corrupció és irrenunciable per Esquerra Republicana. 91 anys d’història sense cap cas de corrupció avalen el partit en aquest sentit”.

Els republicans també han presentat esmenes referents al delicte de desordres públics del Codi Penal. Esquerra Republicana, en la seva proposta proposa la “rebaixa la pena mínima del tipus agreujat a un any; inclou la supressió de l’article 557 relatiu a les ocupacions pacífiques i, per últim, modifica i millora el tipus bàsic de desordres públics”. ERC assegura que “l’objectiu d’aquestes esmenes és proposar millores perquè la legislació sigui més garantista, democràtica i dificultar que es pugui criminalitzar el dret a reunió i manifestació”.

Els republicans “esperen en els propers dies transaccionar les esmenes en el tràmit de la ponència per tal de poder assolir un acord per l’aprovació d’un text que permeti un avenç significatiu en tots els àmbits”.

(Visited 48 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari