Què va ocultar Andreu Van den Eynde a la seva compareixença a la Comissió Pegasus del Parlament europeu?

Que Citizen Lab va rectificar la data en què va afirmar que el seu telèfon havia estat espiat amb el programari maliciós Pegasus. Andreu Van den Eynde apareix com una de les víctimes de l’espionatge incloses en el memoràndum publicat per aquest col·lectiu canadenc el 18 d’abril amb el nom de CatalanGate. En la publicació que va fer aquell dia al seu web, Citizen Lab assegurava que el telèfon de Van den Eynde havia estat infectat amb el programa Pegasus el 14 de juny del 2020. El 15 de juny del 2022, algú va rectificar aquesta data i la va canviar pel 14 de maig del 2020.

Van den Eynde va comparèixer el 29 de novembre davant el comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús del programari maliciós Pegasus a dotze països europeus. El canvi de data de la suposada infecció del seu telèfon li va anar molt bé per denunciar que justament aquells dies de maig va tenir un reunió molt important amb alguns dels advocats contractats per la defensa dels dirigents independentistes processats per la seva participació en l’organització del referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i la posterior declaració d’independència de Catalunya.

En la seva compareixença, Van den Eynde va dir que estava assessorant Oriol Junqueras i Raül Romeva justament en els moments en què segons Citizen Lab el seu telèfon va ser infectat. També aquells dies de maig, va afirmar a la seva compareixença: “vaig tenir una videoconferència amb deu advocats amb els quals vam debatre l’estratègia legal de com abordar el cas dels polítics que estaven a la presó”.

A l’informe de Citizen Lab, s’hi llegeix que “Andreu Van den Eynde, advocat dels destacats catalans Oriol Junqueras, Roger Torrent, Raül Romeva i Ernest Maragall, va ser infectat el 14 maig del 2020”. Un petit número 5 assenyala que aquesta informació va ser rectificada el passat 15 de juny. Al portal creat per l’Assemblea Nacional Catalana amb el nom de catalangate.cat tres mesos abans que Citizen Lab publiqués el seu informe, Van den Eynde hi consta com a víctima de l’espionatge i a la seva fitxa s’hi llegeix: “Durant les infeccions va mantenir reunions d’estratàgia internacional i assumptes penitenciaris”.

Van den Eynde, com totes les persones que han denunciat el suposat espionatge amb Pegasus, s’ha negat a entregar al jutge el seu telèfon mòbil perquè confirmi si és certa o no l’afirmació de Citizen Lab que va ser infectat. I si és certa, si es va produir el 14 de maig del 2020, el 14 de juny del 2020 o algun altre dia.

(Visited 285 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari