El CAC s’haurà de pronunciar sobre els “puta Espanya” i la publicitat prohibida a ‘Zona Franca’

Joel Díaz porta 24 programes començant-lo amb un insult als espanyols i promocionant els seus negocis des de TV3

Manel Vidal, col·laborador de 'Zona Franca', i Joel Díaz, presentador del programa, en una emissió recent de 'La Sotana'

Al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) se li ha girat feina amb el programa Zona Franca que TV3 va estrenar el passat 18 d’octubre. El primer escàndol que té sobre la taula relacionat amb aquest programa és la queixa de l’associació Amical de Mauthausen per una broma que va fer el seu presentador, Joel Díaz, en el tercer dia d’emissió, sobre els “morts de gana” catalans en aquest camp d’extermini nazi. El president d’Amical de Mauthausen, Juan Manuel Calvo, va demanar TV3 que Díaz es retractés en el següent programa però s’ha negat a fer-ho. Calvo va demanar aleshores empara a la Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, i ella ha traslladat la petició al CAC.

Mentre el CAC analitza aquesta denúncia, aviat haurà de fer front a dues denúncies més relacionades amb Zona Franca. Una és la salutació amb què comença cada nit el programa. Díaz entra ballant al plató i crida “puta nit i bona Espanya!” i el regidor indica al públic que ha d’aplaudir apassionadament. Lorena Roldán, representant del Partit Popular a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), va demanar explicacions per aquest crit al director de TV3, Sigfrid Gras, en una de les sessions d’aquest òrgan del Parlament. Gras va caure en l’error de puntualitzar que Díaz no crida a Zona Franca “bona nit i puta Espanya!” sinó “puta nit i bona Espanya!”. De fet, al primer programa va dir que s’havia equivocat en fer el crit i que ho havia dit a l’inrevés pels nervis de l’estrena. Ho ha seguit cridant igual des d’aquell dia.

L’altre escàndol vinculat a Zona Franca sobre el qual el CAC s’haurà de definir és la promoció que fa el seu presentador d’espectacles en els quals ell hi té interessos econòmics. Díaz participa en un show radiofònic i teatral, La Sotana, juntament amb Magí García, guionista de Zona Franca, i Manel Vidal, col·laborador del programa. La Sotana rep ajuts econòmics dels patrocinadors que li donen suport i ingressa diners pels seus shows teatrals. El 9 de novembre, Vidal va fer la seva secció a Zona Franca i va animar, amb el suport de Joel Díaz, a comprar entrades per l’espectacle que faria La Sotana dos dies després al local Paral·lel 62 de Barcelona. L’entrada costava 19,80 euros. Vidal va fer la seva intervenció vestit amb una samarreta on es llegia “Ñaputaspa”, que forma part del merchandising de La Sotana. Díaz ho va ressaltar i el seu soci va animar els espectadors a comprar-la. La venen a 18 euros.

Zona Franca també ha promocionat un altre espectacle  en el qual participa Manel Vidal i hi havia col·laborat Díaz: El Soterrani. Es tracta d’uns monòlegs que també es representen a Paral·lel 62. Un dels membres del soterrani, Marc Sarrats, va comparèixer al programa del 26 d’octubre, al costat de Manel Vidal, i va recordar que per un d’aquests espectacles, que tindria lloc dos dies després, encara quedaven 300 entrades per vendre.

El CAC va sancionar la temporada passada la CCMA amb 12.000 euros perquè al programa El búnquer s’hi emetia publicitat prohibida. Aviat haurà de decidir quina sanciona es mereix un programa de TV3 on el seu presentador, un guionista i un col·laborador, fan promoció d’espectacles dels quals n’obtenen beneficis econòmics.

Zona Franca s’emet de dilluns a dijous, pels volts de mitjanit, i li ha costat 1,3 milions d’euros a la CCMA.

(Visited 227 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari