La Síndica de Greuges li passa al CAC la patata calenta de la burla a TV3 dels deportats pels nazis

Amical de Mauthausen fa un mes que espera que Joel Díaz es retracti de l’al•lusió suposadament graciosa als “catalans morts de gana” en aquest camp d'extermini

Els cinc membres del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, el dia del seu nomenament al Parlament

La Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, ha traslladat al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) la petició d’empara que li va fer arribar el president de l’associació Amical de Mauthausen, Juan Manuel Calvo, davant la negativa de TV3 a retractar-se de la burla que va fer Joel Díaz, al programa Zona Franca, dels deportats catalans al camp d’extermini nazi d’aquesta localitat. El 20 d’octubre, Díaz va començar el seu monòleg a Zona Franca fent un comentari sobre la celebració de la Fira del Llibre de Frankfurt. “Catalunya hi ha enviat molts llibreters. Per tant, a Alemanya no es veien tants catalans morts de gana des de que van tancar Mauthausen”, va dir. El públic no va riure i el presentador va reaccionar dient: “No, no? Encara no… no ha passat prou temps, encara, no?, perquè faci gràcia això?”.

L’endemà,  el president d’Amical de Mauthausen, entitat que agrupa els ex-deportats republicans dels camps de concentració del nazisme així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats que hi van ser assassinats, va enviar un missatge als responsables de Zona Franca a través de la seva web demanant que Joel Díaz es retractés d’aquesta broma en el següent programa que s’emetés. Díaz no es va retractar. Tot el contrari, en aquest programa va intervenir un col·laborador, Adri Romeo, que va parlar de “fills puta” en referir-se als que s’havien queixat del gag. En aquesta conversa, el presentador de Zona Franca va dir que Amical de Mauthausen rebria un trucada per parlar de la seva queixa. La trucada no li va fer ni Joel Díaz ni el director TV3, Sigfrid Gras, sinó Adrià Serra, que en aquell moment era director de Zona Franca, càrrec del qual va dimitir al cap d’uns dies. Serra va intentar convèncer Calvo que la llibertat d’expressió empara burlar-se dels deportats catalans morts als camps de concentració nazi. Lògicament, el president d’Amical de Mauthausen no es va donar per satisfet amb les seves explicacions i vist que TV3 ignorava la seva reclamació va demanar empara a la Síndica de Greuges el 16 de novembre.

El 21 de novembre, un mes després de la al·lusió als “fills de puta”, Romeu, en la seva tercera intervenció a Zona Franca després d’haver llençat aquest insult, va assegurar que tot es tractava d’un malentès. “Em referia a uns cabrons de Twitter i jo no tenia ni idea que hi va haver un mal rotllo”, va dir. Els “cabrons de Twitter” s’entén que eren els que es van queixar de la broma de Díaz sobre els “morts de gana catalans” a Mauthausen. “Vam tenir uns temes. Jo tampoc me’n vaig adonar”, va subratller el presentador. Tot seguit, ambdós van elogiar la tasca que fa Amical de Mauthausen i van demanar un aplaudiment del públic per l’associació.

L’entitat que reivindica la memòria dels deportats als camps nazis i la reparació històrica pel seu patiment i dels seus familiars, descendents i amics, continua reclamant que Joel Díaz reconegui el seu error i es retracti de la seva comparació desafortunada. La seva negativa obstinada ha acabat portant aquest escàndol a la comissió de Justícia del Parlament de Catalunya per iniciativa socialista i a la Comissió Europea arran d’una pregunta de l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas.

Ara serà el Consell de l’Audiovisual de Catalunya qui haurà de decidir si Amical de Mauthausen té dret a que Joel Díaz faci una rectificació pública de la seva broma o s’ha de conformar amb les explicacions telefòniques d’un director de Zona Franca que ja no ocupa aquest càrrec i els aplaudiments a l’associació un mes després de la seva queixa.

(Visited 219 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari