Aragonès anuncia que s’invertiran 10 milions d’euros per “erradicar” l’amiant a Catalunya

El president de la Generalitat ha informat que l'executiu català crearà una oficina per supervisar l'eliminació a tots els edificis i les instal·lacions

Teulada amb amiant (UGT)
Teulada amb amiant (UGT).

El Govern de Pere Aragonès destinarà 10 milions d’euros dels Pressupostos per retirar l’amiant de Catalunya. El president de la Generalitat ho ha anunciat en una convenció organitzada per la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i per Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’Amiant.

L’executiu català vol aprovar el dimarts 29 de novembre al Consell Executiu la creació d’una oficina per a l’erradicació de l’amiant i ha proposat impulsar en els primers mesos del 2023 l’execució del Pla Nacional per l’Erradicació de l’Amiant i una llei específica per solucionar aquesta problemàtica.

Producte cancerigen

L’amiant és un producte mineral molt comú en la indústria, en la construcció i en determinats productes de consum per les seves propietats aïllants i, especialment, pel seu baix cost. Està classificat com a cancerigen per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). S’ha descobert que pot provocar càncer de pulmó, laringe i ovari, entre d’altres. L’OMS calcula que la meitat de les morts per càncer d’origen laboral han estat causades per l’amiant.

A Espanya està prohibit des del 2002, però encara no s’ha retirat de molts edificis i instal·lacions. Fins enguany no hi ha hagut una sentència judicial que associés amb l’exposició a l’amiant la mort d’un treballador del metre, un altre dels sectors que més s’ha mobilitzat sobre aquest tema. “És una pandèmia silenciosa i, com a tal, mereix actuacions immediates i decidides per part dels legisladors i dels polítics”, ha sentenciat la FAVB.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.