La Comissió Pegasus del Parlament europeu veta el professor que ha denunciat la manca de rigor del ‘CatalanGate’ de Citizen Lab

La pressió del col•lectiu canadenc i d’associacions que tenen suport del Govern català aconsegueix que s’anul•li la compareixença de José Javier Olivas i es citi Andreu Van der Einde en lloc seu

PEGA - Committee of Inquiry to investigate the use of Pegasus and equivalent surveillance spyware - Constitutive meeting

Comissió Pegasus al Parlament Europeu, amb l'eurodiputada Diana Riba (ERC), que n'és vicepresidenta, a l'esquerra de la taula

El professor de la UNED José Javier Olivas, que ha denunciat la manca de rigor de l’informe que el col·lectiu canadenc Citizen Lab va publicar el passat 18 d’abril amb el nom de CatalanGate va ser convocat a comparèixer el 29 de novembre a la comissió de l’Eurocambra PEGA que estudia l’ús del programari maliciós Pegasus en diversos països europeus. El secretariat de PEGA li va enviar un correu electrònic amb la invitació el divendres 18 de novembre a les 11:39 hores. Olivas va contestar acceptant la invitació, la qual cosa el va obligar a suspendre una reunió professional que havia de mantenir per centrar-se en la preparació de la seva intervenció a la comissió. El dimarts 22, a les 7:33 del matí, el secretariat de PEGA li va enviar un altre correu electrònic comunicant-li que s’anul·lava la seva convocatòria a comparèixer en aquesta comissió.

Què havia passat? El dilluns 21 de novembre a les 11:39 hores, Rand Hammoud, de l’associació Access Now va enviar un correu electrònic al secretariat de la comissió PEGA dient que la invitació a Olivas i al catedràtic de Ciències de la Computació de la Universitat de València Gregorio Martín “impediria l’objectiu del comitè d’investigació i rendició de comptes i desanimaria les víctimes de testificar davant el comitè en el futur. Instem a que reconsideri aquestes invitacions”. Access Now va presentar el passat 29 de setembre, a Ginebra, una iniciativa conjunta amb el Govern de la Generalitat per reclamar la regulació internacional de les tecnologies de ciber espionatge. La petició de Hammoud que s’anul·lés la compareixença d’Olivas i Martín anava acompanyada d’un text en el qual acusava Olivas d’assetjar les suposades víctimes de l’espionatge amb els seus missatges a Twitter i de no estar qualificat tècnicament per parlar del programari Pegasus i Martín de donar credibilitat a l’informe de l’investigador sobre ciberseguretat Jonathan Scott “Destapant Citizen Lab: Desmentint el CatalanGate”. Olivas és investigador especialitzat en populisme i moviments secessionistes com el català, que és el que va encarregar Citizen Lab que fes l’informe CatalanGate.

El catedràtic Gregorio Martín va fer la “peer review” (revisió per experts) que necessiten tots els treballs acadèmics per tenir validesa científica, de l’informe de Jonatahn Scott. Precisament, una de les denúncies que ha fet José Javier Olivas, secundada per una quinzena de professors i experts de nombrosos centres universitaris d’arreu del món i un centenar de membres del Foro de Profesores, és que el CatalanGate de Citizen Lab no ha estat revisat per cap científic independent.

La carta de Hammoud va firmada per 12 persones, entre les quals hi ha el director de Citizen Lab, Ron Deibert, i el seu investigador, John Scott-Railton. No la firma Elies Campo, un activista català que va fer de pont entre Citizen Lab i els dirigents independentistes que apareixen com a víctimes al CatalanGate. Citizen Lab va fitxar Campo dos mesos abans de fer públic el seu informe sobre el suposat espionatge a partidaris de la independència de Catalunya. Li paga 5.000 dòlars al mes. El seu company a Citizen Lab Scott-Railton no vol que Olivas comparegui a la comissió. Si ho fes hi compartirien taula, perquè ell sí que hi intervindrà. John Scott-Railton i Ron Deibert no són experts en ciberseguretat. Són politòlegs com José Javier Olivas.

De moment, Gregorio Martín continua figurant com a compareixent en la sessió de la comissió PEGA prevista pel proper dia 29 de novembre. Olivas ha estat substituït per Andreu Van den Eynde, advocat d’Oriol Junqueras. Van den Eynde i Junqueras figuren com a víctimes en el CatalanGate de Citizen Lab. El cas de l’advocat és especialment problemàtic perquè Citizen Lab va rectificar al seu informe després de publicar-lo la data en què se suposa que el seu telèfon va ser infectat amb el programa Pegasus.

El passat 8 de novembre, la diputada holandesa liberal Sophie in‘t Veld, va fer públic un esborrany de les conclusions de la comissió PEGA fins aleshores basat en 29 cites del CatalanGate de Citizen Lab i en 19 cites del digital independentista català El Nacional. Si hagués d’incloure les aportacions de José Javier Olivas i Gregorio Martín en un nou document hauria de canviar de dalt a baix el que va redactar en el primer. S’entén que no li faci cap il·lusió que compareguin al Parlament europeu el proper dimarts.

(Visited 312 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari