La Federació Catalana de Futbol, en el punt de mira

El Tribunal Català de l’Esport ha de decidir si anul·la les eleccions del 26 de maig passat, davant la constatació que hi va haver greus irregularitats

Joan Soteras

Les eleccions a la junta directiva de la Federació Catalana de Futbol (FCF), celebrades el 26 de maig passat, van estar farcides de trampes i d’irregularitats de tota mena. Així ho explicita un recurs presentat davant el Tribunal Català de l’Esport (TCE) per Álex Talavera, el candidat que va quedar en segona posició, a només 26 vots de diferència del guanyador oficial de les eleccions, Joan Soteras (foto).

Álex Talavera, després d’analitzar l’expedient electoral que li ha estat facilitat pel TCE, ha detectat anomalies –algunes de molt greus– en 400 dels 1.041 vots emesos. Si es confirma aquesta denúncia, estaríem davant d’una tupinada de dimensions colossals, impròpia d’una societat democràtica com Catalunya.

Hi ha dues claus que expliquen aquesta presumpta falsificació i manipulació massiva de les eleccions a la FCF. D’un cantó, que el cens de votants no es va fer públic fins 48 hores abans de la jornada electoral i sense possibilitat de contrastar-lo amb la base de dades de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat, que és qui manté al dia el registre d’entitats esportives. D’aquesta manera, s’ha detectat que hi ha una vintena de clubs que no participen en competicions des de fa, com a mínim, dos anys i que, en canvi, van participar en les eleccions, quan no podien fer-ho.

L’altra gran bossa de frau es va produir amb les delegacions de vot protocol·litzades davant de notari. El reglament electoral de la FCF estableix que la participació a les eleccions està reservada als presidents en exercici dels clubs i que, en cas de força major que els ho impedeixi, poden delegar el vot al vicepresident, mitjançant una acta notarial.

A l’hora de la veritat, el requisit de les actes notarials, que van ser emprades massivament pels partidaris del president sortint i guanyador de les eleccions, Joan Soteras, va servir per amagar tota mena d’irregularitats: en comptes dels presidents o dels vicepresidents delegats, van votar secretaris, vocals o tresorers d’una vuitantena de clubs federats; també amb el truc de l’acta notarial van votar persones que no consten com a directius de clubs en el registre oficial de la Secretaria General de l’Esport i que, per tant, no podien fer-ho.

Una situació surrealista es va produir a la demarcació de les Terres de l’Ebre. El dia de les eleccions, a l’obertura de les urnes, van votar els suposats representants dels clubs Joventut Esportiva de Riba-roja d’Ebre, CF Riba-roja, CF Tivissa i Club Mora la Nova, proveïts de falses actes notarials de representació. Quan, hores més tard, els presidents d’aquestes entitats van anar a votar, se’ls va dir que no ho podien fer perquè el seu vot ja havia estat emès. Aquesta presumpta suplantació va ser denunciada a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Tortosa.

Per postres, hi ha 43 clubs que, segons la junta electoral de la FCF, van votar pel sistema de l’acta notarial, però aquest document no consta en l’expedient dipositat al TCE. I en el cas de 140 entitats en les quals van votar els vicepresidents, no s’acredita, com seria preceptiu, la causa de l’absència forçosa del president.

En les eleccions del 26 de maig, el president sortint, Joan Soteras, va guanyar amb 396 vots; seguit d’Álex Talavera, amb 370 vots, i Juanjo Isern, amb 238 vots. El candidat Álex Talavera considera que, davant del cúmul de trampes i irregularitats constatades, aquests resultats són ficticis, i exigeix al TCE la repetició de les eleccions.

Aquest cop, però, amb regles clares i transparents: que el cens sigui el que consta en el registre de la Secretaria General de l’Esport; que els clubs que no participen en competicions no puguin votar i que funcionaris de la Generalitat s’encarreguin de vetllar per la netedat de tot el procés electoral, des de la presentació dels avals, la verificació de les actes notarials de delegació de vot i el recompte de les meses electorals.

El president s’embutxaca 120.000 euros cada any

La Federació Catalana de Futbol (FCF) és un pastís molt llaminer i, per tant, un niu de conspiracions. Remena un pressupost anual de 27 milions d’euros, és una repartidora de favors i, a més, s’ha convertit en una palanca d’accés a la Reial Federació Espanyola de Futbol. L’actual president, Joan Soteras, va accedir al càrrec l’any 2018, en substitució d’Andreu Subies, que està imputat per l’Audiència Nacional per greus irregularitats econòmiques. Al seu torn, Joan Soteras també va ser condemnat i inhabilitat anys enrere pels vessaments tòxics de la seva empresa tèxtil de Sabadell. Tot i que, formalment, està jubilat, Joan Soteras cobra una assignació de 120.000 euros anuals com a president de la FCF.

(Visited 1.921 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari