Cierco presenta una querella criminal contra Espot per beneficiar suposadament la seva família en l’afer BPA

El cap de Govern d'Andorra està acusat de prevaricació, tràfic d’influències i malversació

    Xavier Espot, cap de govern d'Andorra
    Xavier Espot, cap de govern d'Andorra

    L’accionista majoritari de l’extinta Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini Cierco, ha presentat una querella criminal davant la justícia andorrana contra el cap de Govern, Xavier Espot, pels presumptes delictes de prevaricació, tràfic d’influències i malversació de fons públics en el cas BPA.

    Segons avança l’Altaveu, la decisió adoptada per Cierco s’ha accelerat arran de la darrera compareixença parlamentària de la presidenta de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Sílvia Cunill, qui va deixar clar que el 96% dels clients de BPA han estat traspassats a altres entitats bancàries i han recuperat els seus saldos i, per tant, “no hi havia blanqueig massiu” com Espot ha reiterat en les seves intervencions públiques. A més, el querellat assenyala que les accions que l’executiu andorrà duia a terme abans de fer-se pública la nota del FinCEN nord-americà, així com el fet que el Govern s’hagi personat com a acusació particular en la causa, demostra “la voluntat de criminalitzar des de l’administració pública la BPA”.

    Una de les principals acusacions de Cierco contra Espot és la de tràfic d’influències, i té la seva base en la modificació que es va fer en la transposició de la directiva europea que va donar lloc a l’anomenada la ‘llei AREB’ o ‘llei BPA’. Segons la querella, aquesta modificació era un atac directe a la família Cierco i suposava un benefici clar per a la família de l’actual cap de Govern, ja que l’alliberava de determinades responsabilitats, motiu pel qual es creu que l’esmentada llei es va fer a mida i que l’actuació “pot ser constitutiva d’un delicte de tràfic d’influències”.

    La darrera versió de la nova llei, assenyala el mitjà esmentat, hauria aprofitat “per a incorporar altres aspectes molt particulars i diferenciadors”, com l’apartat a) del punt 2 de l’article 36, segons el qual passen a considerar-se subordinats els passius d’accionistes “que tinguin com a mínim, directament o indirectament, una participació del 10% del capital de l’entitat en resolució, individualment o conjuntament amb els seus cònjuges”. Aquest canvi legal, assenyala la querella, es va fer per “exonerar d’amortitzar i recapitalitzar als accionistes que tenien menys d’un 10% del capital de BPA”, i “tant l’INAF, com el Govern i majorment el senyor Espot sabien perfectament que només la societat Successors d’Higini Cierco SA i la família Cierco tenien més del 10% del capital”.

    El text legal fa una repassada de tots els fets per deixar clar que la ‘llei AREB’ de cap manera va poder ser feta en 23 dies, explicant que hi ha certificacions que evidencien que l’encàrrec de l’assessorament legal per a la redacció de la llei a un prestigiós despatx d’advocats espanyol s’hauria fet posteriorment a l’aprovació del projecte legislatiu. Aquestes maniobres, assenyala la querella, podrien ser constitutives del delicte de prevaricació.

    Possible malbaratament de fons públics

    La querella també considera que Espot és “indirectament responsable” de la decisió d’interposar una demanda civil contra els senyors Cierco, Joan Pau Miquel i altres membres del consell d’administració de la BPA abans del 10 de març 2015, en reclamació de la quantitat de 479 milions d’euros. Una demanda que el querellant considera “injusta, arbitrària i discriminatòria”.

    El presumpte malbaratament de cabals públics es manté, entre d’altres, pel fet que l’executiu que presideix Espot mantingui, segons la querella presentada, “l’obstinació, amb decisions arbitràries en molts camps, de perseguir la BPA i els seus antics responsables tot i que el FinCEN va deixar sense efecte la seva nota”. A més, el document assenyala que hi ha indicis que fan cada cop més plausible que el banc andorrà hauria estat víctima col·lateral de la “guerra bruta” contra l’independentisme català.

    (Visited 122 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari