Allau d’al·legacions per salvar l’horta de Lleida

El PDUAE de Torreblanca-Quatre Pilans projecta la implantació d’un macropolígon de 1.282 hectàrees

El nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Juli Fernàndez

El nou equip d’ERC que ha assumit la direcció de la conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, encapçalat per Juli Fernàndez, s’ha trobat amb un “patata que crema”, herència dels seus antecessors de JxCat. El 7 de novembre passat va finalitzar el període d’informació pública del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica (PDUAE) Torreblanca-Quatre Pilans de Lleida, cuinat i impulsat per l’anterior secretari de Mobilitat i Logística del departament, Isidre Gavín.

Com ja ha informat EL TRIANGLE, aquest PDUAE contempla la implantació d’un macropolígon industrial de 1.282 hectàrees a la zona sud-est de Lleida, en uns terrenys que, majoritàriament, estan dedicats des de fa segles a l’activitat agrària. El brutal impacte mediambiental i paisatgístic d’aquest projecte, que comportarà la destrucció del pulmó verd de la ciutat, ha suscitat una important mobilització veïnal contra la Paeria, ja que el govern municipal dona suport a aquesta agressió sense precedents contra la rica horta de Lleida.

Són nombroses i de pes les al·legacions que s’han presentat durant el període d’informació pública del PDUAE. Destaquen, entre d’altres, les que han formulat el sindicat Unió de Pagesos, la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida, les associacions de veïns de Torres del Grealó, Quatre Pilans i la Bordeta, les set –molt ben treballades– que ha presentat el grup municipal del Comú, el PSC, la CUP…

Destaca també el contundent i exhaustiu Informe de Sostenibilitat Ambiental elaborat per l’ambientòleg Joaquim Guasch, en col·laboració amb el botànic Albert Tarragó, on es detalla amb precisió la gran destrossa ecològica que implicarà la construcció d’aquest macropolígon industrial. Les seves conclusions són demolidores: “El PDUAE no té cap tipus de lògica des d’un punt de vista social, econòmic ni ambiental (…) La proposta del PDUAE segueix amb la mentalitat caduca i obsoleta que els elements que conformen la matriu biofísica –i al cap i a la fi, el territori– existeixen per transformar-los. (…) És un pla que res té a veure amb les necessitats del moment i és clarament incompatible i inviable pel que fa al benestar del medi ambient”, afirmen els autors de l’informe.

Aquesta allau d’al·legacions incideix en aspectes com l’agressió que significa el PDUAE contra les zones protegides de Torre Ribera i Mas de Melons-Alfés; la destrucció del paratge natural de la Clamor de Femosa; la incompatibilitat amb diverses normatives europees, la Llei d’espais agraris, el Pla Territorial de les Terres de Ponent, etc.

La solidesa tècnica de les al·legacions presentades obliga ara els nous responsables del departament de Territori i Sostenibilitat a estudiar molt a fons les respostes que donen i les decisions que adopten. Si no són satisfactòries, els damnificats ja han anunciat que portaran el PDUAE als tribunals de justícia.

‘El Tito’ prepara un nou ‘pilotasso’

De manera sigil·losa, a Lleida s’està cuinant un nou pilotasso immobiliari de grans dimensions. És el que afecta la zona sud de la ciutat, a banda i banda de la carretera LL-11. Aquí, abans de l’esclat de la bombolla immobiliària, la Paeria i la Generalitat hi havien planificat una Àrea Residencial Estratègica (ARE) que preveia la construcció de 3.673 habitatges, grans zones d’equipaments, naus comercials… Amb aquesta finalitat es va constituir un consorci públic, amb la participació de l’Incasòl, però el projecte mai va arrencar. Ara, en vigílies de les eleccions municipals, la Paeria ha donat llum verda a l’operació. Però amb una diferència substancial: l’ARE ja no és d’iniciativa pública, sinó de tres propietaris particulars de parcel·les: Carrefour, Sot XXI SL… i Trebor 2010 SL, l’empresa del Tito Robert, familiar del regidor d’Urbanisme i tinent d’alcalde Toni Postius (JxCat), que també té interessos al macropolígon industrial de Torreblanca-Quatre Pilans. La Paeria és el principal propietari de l’ARE, amb 13 hectàrees, però ha decidit convertir-se en comparsa de l’operació.

(Visited 149 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari