Perquè creu Joel Díaz que pot fer acudits sobre els catalans que van morir de gana a Mauthausen?

Perquè ja han passat molts anys des del genocidi nazi. Ho va explicar en una entrevista a naciodigital.cat pocs dies abans que s’estrenés a TV3 el programa Zona Franca, que presenta Joel Díaz pels volts de mitja nit, de dilluns a dijous. Díaz  va començar el quart programa de la temporada fent un comentari sobre la celebració de la Fira del Llibre de Frankfurt. “Catalunya hi ha enviat molts llibreters. Per tant, a Alemanya no es veien tants catalans morts de gana des de que van tancar Mauthausen”. El públic no va riure i el presentador va reaccionar dient: “No, no? Encara no… no ha passat prou temps, encara, no, perquè faci gràcia això?”.

En l’entrevista de naciodigital.cat, citava Woody Allen que, segons ell, assegurava que “la comèdia és drama més distància”. I tot seguit Díaz deia que “això vol dir que la matèria prima sobre la que es construeix la comèdia és el drama. Per exemple, fa quaranta anys no es podien fer acudits sobre l’holocaust. Ara ja se’n fan. Hi ha algú que ja ha considerat que té prou distància respecte al drama per fer-ne comèdia”. Algú com ell que va néixer ara fa quaranta-un anys.

Juan Manuel Calvo, president de l’associació Amical de Mauthausen, entitat que agrupa els ex-deportats republicans dels camps de concentració del nazisme així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats que hi van ser assassinats, va presentar una queixa i va demanar una rectificació amb un missatge que va deixar al portal web de Zona Franca. Demanava que el primer programa de Zona Franca que s’emetés la setmana següent, Joel Díaz es retractés de la seva broma. Al programa següent, però, Díaz no només no es va retractar sinó que va conversar amb un convidat, Adri Romeo, que va tractar de “fills de puta” Amical de Mauthausen per la seva queixa. El director del programa, Adrià Serra, va acabar telefonant Juan Manuel Calvo, però les seves justificacions no han satisfet Amical de Mauthausen.

Als camps de concentració de Mauthausen i Gusen, que es va obrir quan el primer va quedar atapeït, hi van ser assassinats durant la segona guerra mundial 4.427 espanyols, dels quals 936 eren catalans. Dels catalans, 469 eren de Barcelona, 209 de Tarragona, 143 de Lleida i 115 de Girona.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.