Puigneró preveia engegar l’any que ve el seu programa de drons militars, exèrcit robotitzat i sistemes antimíssils

L’informe “La intel•ligència artificial a Catalunya” que va encarregar com a conseller de Polítiques Digitals compta amb un apartat dedicat a “Defensa i seguretat ciutadana”

Sistema de defensa citat a l'informe sobre usos de la Intel·ligència artificial elaborat pel departament de Polítiques Digitals

Jordi Puigneró ha estat el responsable de les polítiques digitals del govern de la Generalitat des del 9 de febrer del 2016. Aquell dia va assumir les funcions de secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Seguretat Digital. Dos anys i tres mesos després va ser nomenat conseller de Polítiques Digitals i Administració pública i, finalment, el 26 del maig del 2021 va passar a ser vicepresident del govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori. El 29 de setembre passat va dimitir del càrrec, com la resta de consellers de JxCat. Al llarg d’aquests sis anys i vuit mesos com a director de les polítiques digitals de la Generalitat ha encarregat molts informes. Un d’ells va cridar especialment l’atenció de la Guàrdia Civil que investiga les irregularitats i actes de terrorisme relacionats amb el procés independentista. Es tracta de l’informe tecnològic “La intel·ligència artificial a Catalunya”, datat el juliol del 2019, quan Puigneró era conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública. Aquest informe inclou un apartat de “Defensa i Seguretat Ciutadana” amb uns objectius que haurien de començar a concretar-se a partir del 2023.

Els objectius a assolir eren la consecució de “sistemes de defensa contra míssils antiaeris automatitzats i més precisos”, l’ús de “drons de combat autònoms” i “exèrcits robotitzats. Ús de robots de combat amb grans capacitats gràcies a la intel·ligència artificial”. A l’informe, elaborat per la Unitat d’Estratègia i Intel·ligència Competitiva d’ACCIÓ i la Secretaria de Polítiques Digitals, no s’especifica contra qui i perquè s’haurien d’activar aquests drons i robots de combat.

La resposta del ja cessat vicepresident del govern quan van aparèixer les informacions que el relacionaven amb la voluntat de crear un exèrcit de robots i drons militars va ser penjar una foto al seu perfil de Twitter amb un parell de ninots robòtics i el text: “Tot a punt. Bona nit”.

A l’informe que ha generat l’escàndol, que figura entre el material que ha deixat d’estar sota secret del sumari que investiga el jutge Manuel García-Castellón, hi apareix l’empresa Atomian Cognitive Architecture, propietat de la persona  que la Guàrdia Civil considera que és el cap del CNI català que va crear l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont per convertir Catalunya en una república digital: Miguel Montero de Quadras. Atomian és una de les quatre empreses que se citen a l’informe com a “casos empresarials” de referència. Montero la dirigeix des de Nova York, on es va instal·lar el 23 de setembre.

Pel que fa a model de fabricació de drons, l’informe del Departament que dirigia Puigneró posava com a empreses a tenir en compte Neurala, dels Estats Units, i DJI, de la Xina. Entre les ciutats de referència que s’hi citen hi ha Tel Aviv, de la qual es diu que ha donat un gran impuls al sector de la intel·ligència artificial “gràcies a la indústria militar i a les empreses d’altres sectors tecnològics relacionats amb el Big Data”.

Amb la marxa de Puigneró del govern i la reestructuració de competències de l’executiu, la Secretaria de Polítiques Digitals ha passat a formar part del Departament d’Empresa i Treball. El seu titular, Roger Torrent, no s’ha definit encara sobre si continuarà amb l’aventura del drons de combat i els exèrcits robotitzats del seu antecessor.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.