Informe europeu del cas Pegasus: Un refregit de 19 cites d’El Nacional, 29 del ‘Catalangate’ de ‘Citizen Lab’ i declaracions només d’independentistes

Sophie in’t Veld, l’eurodiputada liberal holandesa que l’ha redactat, el va escriure abans que l’Eurocambra conegués la trama russa del procés o el sumari judicial que implica 13 membres dels CDR de planificar actes terroristes

Portada de l'esborrany d'informe que l'eurodiputada holandesa Sophie in't Veld ha fet sobre l'ús del programa Pegasus a Europa

La presentació de l’esborrany de les conclusions possibles de la comissió que estudia al Parlament europeu l’ús de Pegasus i altres programes d’espionatge de telèfons i dispositius digitals ha facilitat de nou l’ús interessat per part de polítics i mitjans independentistes. El cert és, però, que l’informe no aporta res de nou al que ja se sabia fins ara. Més aviat, al contrari, la seva autora, l’eurodiputada holandesa liberal, Sophie in’t Veld, ignora en les 12 pàgines dedicades al cas espanyol de les 159 que té el seu informe totes les informacions que qüestionen la credibilitat del CatalanGate elaborat pel col·lectiu canadenc Citizen Lab, segons el qual, els telèfons de 65 persones partidàries de la independència de Catalunya van ser espiats amb els programaris Pegasus i Candiru. L’argumentari de l’informe es basa en aquest Catalangate, que menciona en 29 ocasions, i el digital independentista El Nacional, al qual cita en 19 ocasions.

En 12 pàgines, doncs, hi ha 48 referències a aquestes dues fonts partidistes. En canvi, només hi ha tres referències a eldiario.es, dues al diari El País i una a Le Monde o La Razón. Del centenar de fonts utilitzades per l’eurodiputada holandesa, prop de setanta corresponen a mitjans o polítics independentistes. Les úniques opinions de polítics que inclou són les intervencions a la Comissió de eurodiputats d’Esquerra Republicana Diana Riba i Jordi Solé i de Junts, Toni Comín.

Tot i que l’informe hauria d’estudiar també l’espionatge amb Pegasus al govern de Pedro Sánchez, l’autora el tracta molt per sobre, assumint totes les queixes del món independentista, inclosa la que considera diferent velocitat de tramitació dels processos judicials en funció de si afecten a governants espanyols o a partidaris de la independència de Catalunya. No fa cap esment a la negativa de les suposades víctimes de l’espionatge que han plantejat denúncies judicials a entregar els seus mòbils als jutges perquè constatin les conclusions de Citizen Lab. Dona per bones les seves dades malgrat que Ron Deibert, director de Citizen Lab, s’ha negat reiteradament a posar-les a disposició dels experts en ciberseguretat que han demanat contrastar-les directament.

Cap novetat, doncs, en un informe que es va escriure abans que el Parlament europeu escoltés la setmana el periodista Jesús González Albalat i l’expert en política russa Nicolás de Pedro com posaven al descobert els vincles d’alguns dels suposadament espiats amb Pegasus amb emissaris russos que oferien el suport del Kremlin a la independència, fins i tot amb 10.000 soldats, a canvi que el govern català reconegués la independència de Crimea i convertís Catalunya en un paradís per les criptomonedes.

Sophie in’t Veld es desentén d’explicar per quines raons se suposa que es van espiar els telèfons dels independentistes i ni tan sols fa referència a la condició de fugits de Catalunya d’alguns dels afectats. Tampoc no explica que l’independentista Elies Campo va fer de pont en la investigació de Citizen Lab i que aquest col·lectiu el va contractar dos mesos abans de fer públic el seu CatalanGate.

Un informe, doncs, que la seva responsable haurà de canviar de dalt a baix si pretén que s’aprovi a la Comissió Pegasus del Parlament europeu i que s’ajusti o aproximi a la realitat del com s’ha fet aquest suposat espionatge i, sobretot, perquè s’ha fet.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

1 comentari a “Informe europeu del cas Pegasus: Un refregit de 19 cites d’El Nacional, 29 del ‘Catalangate’ de ‘Citizen Lab’ i declaracions només d’independentistes”

 1. Es bueno que alguien haga un informe, lo que obligará a otros a manifestarse.
  Y el resultado, será un mayor conocimiento de lo q ocurre en Catalunya/Espanya
  La pena es la pérdida continuada de influencia en la UE, pues verán, otra vez, a España como “un circo lleno de animales no racionales”, y éso es pérdida de fuerza=dinero=trabajo.
  Al final seremos un negociado para atender España, y su ensimismada diversidad, incapaces de coordinar.

  Respon

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

 1. Pulsa el icono del adblocker
 2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
 3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.