CaixaBank Research llança una eina pionera per monitorar l’evolució de l’economia espanyola

CaixaBank Research, el servei d’estudis de CaixaBank, ha llançat el ‘Portal d’Economia en Temps Real’, la iniciativa més completa a nivell mundial que permet disposar d’informació de qualitat i pràcticament en temps real sobre la realitat econòmica del país. El servei d’estudis de l’entitat posa a disposició de la societat aquesta eina pionera, que té les seves arrels en la digitalització i l’elevada penetració de l’entitat en el territori.

El portal, una eina que facilita informació econòmica rellevant de forma accessible, fàcil i immediata, és capaç de monitorar la situació actual i l’evolució de l’economia espanyola amb un gran nivell de granularitat a partir de dades internes anonimitzades de CaixaBank, sobre una base de més de 18 milions de clients, 11.500 caixers automàtics i 700.000 terminals de punt de venda. Així, els indicadors són representatius del conjunt de la societat i les conclusions obtingudes permeten anticipar-se a les tendències i identificar diferències entre col·lectius (edat, sexe, ingressos o sector d’activitat) o territoris (comunitats autònomes i municipis).

El portal inclou un total de 850 indicadors, que s’actualitzen cada mes gràcies a la informació que proveeixen els milions d’operacions que es fan amb les targetes i els TPV de CaixaBank, i els a prop de sis milions de nòmines domiciliades en l’entitat. Les dades es processen mitjançant tècniques de big data i constitueixen una informació de qualitat que permet mantenir el pols de l’economia espanyola en temps real i que pot ajudar a la presa de decisions per part de famílies i empreses.

D’aquesta manera, per exemple, un usuari del portal podrà saber com evoluciona el consum en la seva comunitat autònoma segons les característiques sociodemogràfiques dels consumidors, quines són les diferències en l’evolució dels salaris en una regió, el nivell de desigualtat per edat o quant li costa accedir a un habitatge a una llar mitjana.

A més, la informació s’ofereix en diferents nivells de profunditat, segons la preferència de l’usuari: una més visual i senzilla, amb un enfocament infogràfic, i una altra més profunda, que fa possible interactuar amb els gràfics dels diferents indicadors. El disseny interactiu afavoreix la interpretació de les dades mitjançant llegendes i textos intel·ligents que complementen la informació gràfica.

El disseny del ‘Portal d’Economia en Temps Real’ permet que el nou instrument d’anàlisi econòmica sigui fàcil de consultar. Així mateix, les dades internes estan explotades a través d’algoritmes de càlcul avançats, que a més garanteixen l’absoluta privacitat en el tractament de la informació interna necessària per construir els diversos indicadors.

Per estar al dia, els usuaris que ho desitgin poden subscriure’s al servei de newsletter per rebre una alerta quan s’actualitzin les dades o quan es publiquin articles on s’analitzen els resultats que ofereix el portal.

 

Cinc categories

El nou portal aporta dades sobre cinc àmbits diferents: consum, desigualtat, turisme, salaris i accés a l’habitatge.

En primer lloc, l’àmbit de consum conté tres conjunts d’indicadors: consum total, consum presencial i comerç electrònic. Per analitzar aquesta variable, es tenen en compte les despeses i reintegraments de targetes espanyoles i estrangeres realitzades a través de TPV, presencials o virtuals, o caixers automàtics.

El bloc de desigualtat conté els indicadors de referència per poder seguir l’evolució de les diferències d’ingressos salarials: l’índex de Gini, els percentils d’ingressos, les distribucions d’ingressos i les corbes de Lorenz.  La informació sobre els ingressos salarials s’obté a partir dels moviments de compte a CaixaBank en concepte de nòmina o de subsidi d’atur.

El bloc de turisme permet analitzar l’evolució del turisme domèstic, l’internacional i també la despesa dels turistes espanyols a l’estranger. El seu càlcul es basa en milions d’operacions realitzades amb targetes espanyoles o estrangeres en TPV de CaixaBank, o amb targetes CaixaBank fora d’Espanya. Així mateix, CaixaBank Research ha desenvolupat un algoritme per poder identificar el turisme domèstic.

En el bloc de salaris, es pot analitzar el ritme al que creixen els ingressos salarials en funció de l’edat, del sector i també del sexe, tant al conjunt d’Espanya, com a les diferents comunitats autònomes.

La ràtio d’accessibilitat a l’habitatge en propietat ofereix informació sobre l’esforç que han de fer les llars per poder adquirir un habitatge comparant l’evolució dels preus de l’habitatge amb l’evolució dels ingressos salarials. Per construir aquest indicador, es combinen dades del preu de l’habitatge del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana amb les xifres d’ingressos salarials de CaixaBank. Es calcula a l’àmbit nacional, de Comunitats Autònomes i de capitals de província.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.