La Cimera Ibèrica de Viana do Castelo consolida l’aliança i l’opinió pública ibèrica

El Fòrum Cívic Ibèric ha aprofitat l'homenatge militar a Pedro Sánchez per desplegar una pancarta que deia "Per uma aliança ibèrica"

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre de Portugal, António Costa
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre de Portugal, António Costa.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre de Portugal, António Costa, han presidit la XXXIII Cimera Ibèrica, l’única que celebra el Govern d’Espanya -amb altres països- que manté una periodicitat anual, prova inequívoca de l’històric i excepcional grau de connexió i cooperació de les relacions bilaterals entre Espanya i Portugal. Per primera vegada, els periodistes han preguntat per qüestions ibèriques, han citat el terme aliança i no s’han deixat portar per agendes mediàtiques nacionals. Malgrat que la Cimera ha estat de miniacords del màxim interès, com el cas de promoure l’autonomia estratègica en microconductors, igualment ha estat la primera Cimera -d’una nova fase- on l’ibèric passa a tenir una centralitat mediàtica. El fet de realitzar aquesta Cimera en un cim, en un hotel històric, ens mostra l’èmfasi en la visió estratègica a mitjà i llarg termini que han volgut imprimir els organitzadors a aquesta cita.

XXXIII Cumbre Ibérica

Pedro Sánchez ha afirmat que l’excepcionalitat ibèrica és una solució ibèrica, i no un simple mecanisme. En aquest sentit, António Costa ha insistit que «continuaran proposant solucions ibèriques per a múltiples àrees». Tots dos mandataris han revelat que el 15 de desembre serà la data límit per presentar davant la Comissió Europea un pla perquè financi el Corredor d’Energia Verda que pretén unir Portugal amb Espanya i la Península amb França.

Encara que no hi ha acord total en les connexions ferroviàries, les obres i els plans d’estudi de viabilitat seguiran el seu curs. En el cas del Lusitania Express, els dos caps de Govern han evitat pronunciar-se per què no donen suport a que torni a funcionar. La connexió Porto-Vigo està subjecta a un estudi de la seva traçabilitat i rendibilitat, de manera conjunta, pels dos Governs. En el cas de la connexió per Extremadura, Costa ha subratllat la importància de connectar Sines amb Madrid. També s’ha esmentat l’interès per la connexió Faro-Huelva-Sevilla.

«Avui, Espanya mira a Portugal no sols amb afecte, sinó amb admiració i complicitat. M’atreveixo a dir que mai hi ha hagut a Espanya tant interès i tanta proximitat cap a Portugal com ara. Em sento profundament orgullós de totes les mesures i decisions que tots dos països estem prenent en tres àmbits: l’ibèric, l’europeu i l’internacional», ha assenyalat Pedro Sánchez. Els acords entre els ministeris s’han substanciat en la signatura d’11 Memoràndums d’Entesa (MoU), seguint l’impuls donat ja en la Cimera Hispana-Portuguesa de 2021 celebrada a Trujillo, amb el nou Tractat d’Amistat i Cooperació, que ja ha començat a desplegar-se en tots els terrenys.

Espanya i Portugal han acordat una Estratègia de Turisme Transfronterer 2022-2024, amb l’objectiu de promoure inversions en destins i experiències turístiques als dos costats de la ratlla hispana-portuguesa. També s’ha aprovat la Guia Pràctica del Treball Fronterer entre Espanya i Portugal. D’altra banda, l’any vinent serà un moment per rellançar les relacions amb Iberoamèrica per la Cimera Iberoamericana i la Cimera UE-CELAC. Tots dos Governs han subscrit la següent Declaració Conjunta. En ella, entre desenes d’intencions i mesures, Espanya i Portugal es congratulen de la signatura d’un memoràndum destinat a reforçar noves iniciatives de cooperació bilateral i de la creació del premi hispà-lusità «Magallanes-Elcano».

Fòrum Cívic Ibèric desplega una pancarta i realitza un esdeveniment iberista

El Fòrum Cívic Ibèric ha aprofitat l’homenatge militar a Pedro Sánchez per desplegar una pancarta -que deia «Per uma aliança ibèrica»- a la Plaça de la República a Viana do Castelo. Aquesta acció ha cridat l’atenció de periodistes i transeünts, mostrant en la majoria de casos simpatia. Posteriorment s’ha realitzat un esdeveniment a l’Hotel Rali, on s’han presentat els llibres «Ibèria, terra de fraternitat» i «El nou iberismo», així com les organitzacions integrants del Fòrum han exposat les seves idees i han llegit un manifest. Finalment, hi ha hagut un sopar de confraternització.

(Visited 86 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari