La CCMA recorda als seus treballadors les normes en el tractament de l’humor en ple ‘ZonaFrancaGate’

Eduard Boet, coordinador de la Comissió del Llibre d’Estil, publica un vídeo al portal intern on explica que “la normativa estableix que no hem de riure de persones en situació de debilitat”

Joel Díaz riu de la seva 'gràcia' sobre els deportats catalans morts de gana a Mathausen

Eduard Boet, coordinador de la Comissió del Llibre d’Estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), va difondre ahir al seu portal intern un vídeo en què recorda les normes que regulen el tractament de l’humor als programes de TV3 i Catalunya Ràdio. Aquesta iniciativa s’ha adoptat coincidint amb l’escàndol provocat per Joel Díaz, al programa Zona Franca, de TV3, fent burles sobre els catalans que van morir de gana al camp d’extermini nazi de Mauthausen.

Boet no fa una al·lusió directa a les burles de Díaz però recorda que “la normativa estableix que no hem de riure de persones en situació de debilitat”.

Al text que ha distribuït juntament amb el vídeo hi inclou cinc enllaços amb els apartats que el Llibre d’Estil de la CCMA dedica al tractament de l’humor als seus programes. Un d’aquests enllaços porta a l’apartat titulat “Valors en els continguts d’entreteniment i ficció”, on s’hi diu que “els mitjans de la CCMA, complint el compromís de fer-nos presents entre la societat de Catalunya i esdevenir referent de prestigi, tenen la vocació d’oferir continguts d’entreteniment i ficció de qualitat. Per la capacitat de penetració que aquests continguts tenen en la societat, i en aplicació dels nostres principis generals, ens comprometem a elaborar i difondre productes de ficció i entreteniment que, amb la llibertat de creació com a divisa fonamental, no contradiguin la responsabilitat social que assumim”.

Un altre dels enllaços du als principis que han de regir la pràctica dels professionals de la CCMA, que exigeixen que “tant en la difusió d’informacions com d’entreteniment actuem amb la responsabilitat que suposa la influència educativa no formal que els mitjans de comunicació exerceixen en la societat”. L’apartat dedicat específicament a “Continguts d’humor” comença amb aquest paràgraf: “L’humor, en totes les seves manifestacions, és present en l’oferta dels nostres mitjans. Des del més innocent fins al més àcid i des de la ironia subtil fins a la paròdia o la sàtira, l’humor, amb les diferents formes que adopta, constitueix un dels eixos de la programació d’entreteniment. La mirada humorística pot ajudar a entendre i a interpretar la realitat”.

Joel Díaz va començar el Zona Franca del dia 20 d’octubre fent un comentari sobre la celebració de la Fira del Llibre de Frankfurt. “Catalunya hi ha enviat molts llibreters. Per tant, a Alemanya no es veien tants catalans morts de gana des de que van tancar Mauthausen”, va dir. El públic no va riure i el presentador va reaccionar dient: “No, no? Encara no… no ha passat prou temps, encara, no?, perquè faci gràcia això?”.

Juan Manuel Calvo, president de l’associació Amical de Mauthausen, entitat que agrupa els ex-deportats republicans dels camps de concentració del nazisme així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats que hi van ser assassinats, porta demanant des del dia 21 que es faci una rectificació d’aquesta burla a Zona Franca. No només no s’ha produït aquesta rectificació, sinó que al primer programa després de la queixa de Calvo, Joel Díaz va entrevistat un convidat, Adri Romeo, que va qualificar de “fills de puta” Amical de Mauthausen.

El director de TV3, Sigfrid Gras, va justificar que no es faci la rectificació que demana Juan Manuel Calvo perquè, segons ell, seria contraproduent. “Vam considerar que encara seria més negatiu disculpar-se en el programa perquè la gent aniria a buscar de què ens estàvem disculpant”, va argumentar en la sessió de control parlamentari de la CCMA del mes d’octubre. Díaz creu que no té que disculpar-se de res perquè la llibertat d’expressió empara la seva burla. El director del programa, Adrià Serra, va enviar una carta al president de Amical de Mauthausen demanant disculpes “si s’havia sentit ofès”. Lògicament, aquestes excuses no satisfan Amical de Mauthausen que continua reclamant que la retractació es faci durant l’emissió de Zona Franca.

El PSC ha presentat a la Comissió de Justícia del Parlament una Proposta de Resolució perquè es condemni la banalització del nazisme que es va fer a Zona Franca i s’exigeixi respecte a les víctimes de la deportació als camps de concentració. L’escàndol ha arribat també a la Comissió Europea a través d’una pregunta que ha fet l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas sobre la banalització del nazisme feta a Zona Franca i també al programa Està passant.

A Mauthausen i al seu camp satèl·lit de Gusen, que es va obrir quan el primer va quedar atapeït, hi van ser assassinats durant la segona guerra mundial 4.427 espanyols, dels quals 936 eren catalans. Dels catalans, 469 eren de Barcelona, 209 de Tarragona, 143 de Lleida i 115 de Girona.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.