Amnistia Internacional reclama canvis en la Llei Mordassa per garantir el dret a protesta

L'organització adverteix de la impunitat policial, l'arbitrarietat i la manca de mecanismes de rendició de comptes

Cops de porra durant l'1-O
Cops de porra durant l'1-O

Amnistia Internacional ha reclamat al Govern espanyol, encapçalat per Pedro Sánchez, que modifiqui el Codi Penal i la Llei de Seguretat Ciutadana (LOSC), coneguda com a Llei Mordassa, per tal de garantir el dret a la protesta als ciutadans espanyols. L’organisme ha constatat en el seu últim informe que hi ha diverses mesures que “fa set anys (des de l’entrada en vigor de la norma) que restringeixen i debiliten el dret a la protesta”, com l’ampli marge de discrecionalitat i arbitrarietat atorgat a les forces de seguretat, l’ús abusiu de pilotes de goma o bales de foam, la freqüent interpretació dels tribunals a favor de la versió policial i la falta de mecanismes efectius de rendició de comptes dels cossos de seguretat.

Aquesta combinació de lleis i pràctiques que no compleixen amb els estàndards internacionals de llibertat de reunió pacífica o d’expressió ha donat lloc a sancions arbitràries, a la criminalització de manifestants pacífics i periodistes que estaven exercint el seu treball, i de moviments socials, com la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca o Extinction Rebellion, així com a un ús no proporcional de la força contra manifestants pacífics i un preocupant efecte desmobilitzador de la protesta pacífica”, assegura el director d’Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán.

Sancions contra els estàndards internacionals

En l’informe, l’organisme identifica diversos obstacles per a l’exercici del dret de manifestació, i assenyala la reforma de la Llei Mordassa del 2015 com a principal barrera, ja que es van incloure sancions administratives “en clara contraposició als estàndards internacionals sobre llibertat de reunió, informació o expressió”. Concretament, Amnistia Internacional ha identificat quatre articles que han “debilitat de forma extrema” el dret a la protesta pacífica: el 36.6 (resistència, desobediència i negativa a identificar-se), el 37.1 (manifestacions espontànies), el 37.4 (faltes de respecte) i el 36.23 (ús d’imatges de les forces de seguretat).

“Conceptes com: ‘falta de respecte a l’autoritat’, ‘restabliment de seguretat ciutadana’, ‘alteració de seguretat ciutadana’ o ‘resistència a l’autoritat’ són aplicats per les forces de seguretat amb un elevat marge de discrecionalitat que requeriria comptar amb adequats mecanismes de control, supervisió i rendició de comptes, però no existeixen“, afirma Beltrán. De fet, l’organització es mostra preocupada per les 250.300 sancions que, des del 2015, s’han interposat en relació amb aquests articles, que suposen el 78% del total de sancions en matèria de seguretat ciutadana.

L’informe també posa el focus sobre la reforma del Codi Penal del 2015, ja que va afectar els delictes de desordres públics i d’atemptat contra l’autoritat i va introduir penes més greus pels desordres quan es produeixen en el context de manifestacions. Per a Amnistia, “la mera assistència a una reunió o manifestació no hauria de suposar un agreujament de la pena, ja que es tracta de l’exercici de drets humans”.

“Arbitrarietat policial”

L’organització també ha alertat dels privilegis que la Llei Mordassa atorga als cossos de seguretat, com l’augment del poder discrecional a l’hora de valorar què pot considerar-se com a desobediència, falta de respecte o resistència a l’autoritat, i ha advertit que això ha causat “una major arbitrarietat policial” en les sancions contra manifestants i periodistes. A més, Amnistia es mostra preocupada per les “contradenúncies” que presenten els agents davant les demandes d’actuacions abusives interposades per manifestants o periodistes, pràctiques reconegudes per “membres de diverses forces policials”, i alerta dels perills de la “pressumpció de veracitat” de la qual disposen els agents, segons la qual la paraula d’un policia es considera com a veritat “fins i tot quan les proves els contradiuen directament”. “És evident que l’aplicació de la ‘pressumpció de veracitat’ contravé l’obligació de garantir la investigació imparcial dels delictes“.

D’altra banda, l’informe afirma que els cossos de seguretat “han interferit de manera indeguda en l’exercici del dret a la llibertat d’informació amenaçant periodistes o persones que gravaven imatges durant les manifestacions”, i també constata l’ús excessiu de la força per part de les forces policials mitjançant la utilització de pilotes de goma i bales de foam.

La falta de garanties i mecanismes de control i rendició de comptes amplia les possibilitats de comportaments arbitraris i abusius de membres de les forces de seguretat, la impunitat de la qual pot sortir reforçada per la prevalença de la posició de l’administració enfront dels ciutadans en els processos judicials oberts”, denuncia Amnistia.

(Visited 81 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari