El TSJ de Madrid dona llum verda a Andorra per a la imputació de Rajoy

El tribunal rebutjar els recursos de l'expresident i els exministres Montoro i Fernández Díaz

    Mariano Rajoy, compareixent al Congrés en la investigació pel cas 'Kitchen'

    El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha decidit permetre que les autoritats andorranes tirin endavant amb la comissió rogatòria per a comunicar a l’expresident del govern central Mariano Rajoy i els seus ministres d’Hisenda, Cristóbal Montoro,  i de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, la seva imputació per haver pressionat suposadament a la Banca Privada d’Andorra (BPA) per a obtenir informació sobre polítics catalans, com és seria el cas de la família de Jordi Pujol i d’altres vinculats amb el procés independentista.

    El TSJM havia paralitzat de manera urgent la comissió rogatòria dictada per Andorra per citar a declarar l’expresident Rajoy arran de la querella sobre l’operació Catalunya en què figura com a investigat. En una interlocutòria, els magistrats van considerar pertinent suspendre l’auxili judicial emès pel Principat que també preveia les citacions de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i de l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro.

    La Fiscalia ja s’havia oposat a la suspensió cautelar sol·licitada per Mariano Rajoy, per frenar la comissió rogatòria remesa per les autoritats andorranes per determinar si el seu Executiu va donar ordres il·legals per investigar dirigents catalans pels seus vincles amb l’independentisme, en el que s’anomena operació Catalunya.

    Per a la Fiscalia, l’al·legació de Rajoy a una possible vulneració dels drets fonamentals no podia sustentar-se. L’escrit subratllava que el “qüestionament” que es realitzava a l’actuació de la Direcció General de Cooperació Internacional, que segons el parer de l’expresident és més que un acte de mer tràmit, “seria en el seu cas un examen de legalitat ordinària, no susceptible d’avaluar-se pel procediment especial de drets fonamentals al no estar acreditada la vulneració que invoca”.

    Segons el Ministeri Públic espanyol, l’única cosa que va fer la Direcció General és donar tràmit d’auxili judicial a través d’un jutjat madrileny per a emplenar el requerit per Andorra i, per tant, no cap recurs per vulneració de drets fonamentals. A més, advertia que el recurs plantejat contra la decisió del jutjat d’executar la comissió manca ja d’objecte perquè la comissió ha estat tramitada.

    Ara, la decisió del TSJM coincideix amb el criteri de la Fiscalia que veia en el recurs dels tres querellats una fórmula per a tractar de sortejar la negativa de la via penal per a oposar-se al fet que se’ls pogués imputar al Principat. Així, el TSJM ha decidit aixecar les mesures cautelaríssimes dictades sobre la comissió rogatòria que Andorra va enviar a Madrid per a avançar en la recerca sobre el paper de Mariano Rajoy i altres membres del seu govern en la coneguda com a operació Catalunya.

    Els jutges, seguint el criteri de la Fiscalia, frenen l’intent de l’expresident de l’executiu d’alentir una causa en la qual una jutgessa del Principat investiga si des d’Interior, la policia i el govern central van fer accions il·legals per a obtenir informació bancària de la família de Jordi Pujol i altres dirigents independentistes.

    (Visited 94 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari