Endesa aturarà la producció d’energia en algunes centrals hidroelèctriques per la sequera

La central de Mequinensa es pararà, per primer cop, a mitjans de novembre

El pantà de Mequinensa

La situació que pateixen molts embassaments i pantans del país a causa de la manca de pluges ha dut Endesa a prendre la decisió d’aturar la producció d’energia en algunes centrals hidroelèctriques. La primera a parar serà la central de Mequinensa, a la frontera de l’Aragó amb Catalunya, però si continua sense ploure també podrien aturar-se les centrals de Talarn i Gavet de la Conca (Pallars Jussà) i les de Pont de Montanyana i Escales (Ribagorça).

L’aturada de la central de Mequinensa es farà a mitjans de novembre, ja que les reserves de l’embassament es troben per sota del 23% de la seva capacitat, i serà la primera vegada que aquesta central para des que es va inaugurar. Enguany s’ha generat un 32% menys d’energia en comparació amb la mitjana dels últims 10 anys, i la sequera d’aquest 2022 ha causat una forta caiguda de la producció d’energia a les centrals hidroelèctriques d’Endesa.

En una entrevista a l’ACN, el cap del centre de producció de la companyia al conjunt de la península, Ángel Garcia, ha explicat que la situació parteix de l’any passat, però que llavors es va poder resoldre de forma “correcte” gràcies a les reserves dels embassaments. El 2022, però, la manca de pluges ha provocat la caiguda de reserves i ha causat que hagi estat un dels pitjors anys de la sèrie històrica. Segons Garcia, caldria remuntar-se al 1989 per trobar una situació tan baixa de producció d’energia.

En comparació amb l’any passat, les centrals que Endesa té a Catalunya han produït un 13,2% menys. En el cas de la província de Lleida, la caiguda de la producció ha sigut d’un 15% i destaquen les centrals de la conca del Segre, que han produït un 53,5% menys amb relació als darrers 10 anys, i un 41,9% menys que l’any 2021. Pel que fa a les centrals de les conques internes de Catalunya gestionades per la companyia, han patit una caiguda de la producció del 51,8% respecte de la mitjana.

(Visited 286 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari