El PSC presenta una Proposta de resolució davant la Comissió de Justícia del Parlament per les burles de TV3 als deportats a Mauthausen

Rebutja la banalització del patiment de les víctimes al camp d’extermini nazi que va fer Joel Díaz, al programa ‘Zona Franca’, el 20 d’octubre

Adri Romeo i Joel Díaz, en la conversa en què el col·laborador va dir 'fills de puta' a Amical de Mauthausen, al programa 'Zona Franca', de TV3

Els diputats Alícia Romero, Rubén Viñuales i Ferran Pedret, del grup Socialistes i Units per Avançar, van presentar el 28 d’octubre a la Mesa del Parlament una Proposta de resolució sobre el respecte a les víctimes de la deportació als camps de concentració i d’extermini del règim nazi, per tal que sigui substanciada davant la Comissió de Justícia. A l’exposició de motius d’aquesta Proposta de resolució s’explica que “al programa Zona Franca, emès per TV3 el passat 20 d’octubre del 2022, el presentador del programa (Joel Díaz) va fer un “acudit” relacionat amb la celebració de la Fira del Llibre de Frankfurt. “Catalunya hi ha enviat molts llibreters. Per tant, a Alemanya no es veien tants catalans morts de gana des de que van tancar Mauthausen”, va dir. El públic no va riure i el presentador del programa va reaccionar dient: “No, no? Encara no… no ha passat prou temps, encara no?, perquè faci gràcia això?”.

La Proposta de resolució recorda, a continuació, que el president de l’associació Amical de Mauthausen, Juan Manuel Calvo, va enviar l’endemà una queixa formal a Zona Franca demanant una rectificació immediata al programa. Aquesta rectificació no es va produir i en l’emissió següent de Zona Franca, Joel Díaz, segons s’assenyala en l’exposició de motius de la proposta socialista, “en un diàleg amb un convidat del programa va fer befa i escarni de l’associació memorialista que agrupa els supervivents de l’horror nazi i els seus familiars i amics. Aquest convidat (Adri Romeo), va qualificar l’Amical de Mauthausen de ‘fills de puta’”.

L’escena en què es va produir aquest insult està recollida així en el text del grup socialista: “El convidat va explicar que havia escrit un llibre i el va presentar dient “És com el diari d’Ana Frank però aquest no l’ha escrit el meu pare. Aquest l’he escrit jo”. El presentador, simulant preocupació, es va exclamar, davant de la qual cosa l’esmentat convidat va preguntar: “No volies que fes aquest acudit, no?”. El presentador va contestar: “No, perquè tenim uns problemes …”. “Ho he vist. Vaja fills de puta!’, va dir aleshores el convidat, afegint l’insult a l’escarni. El presentador seguia la befa fent el gest de parlar per telèfon i dient “Ja, després,… Amics de l’Amical”. El convidat insistia: “S’ha de ser molt fill de puta per fer això que estan fent”.

A Mauthausen i al seu camp satèl·lit de Gusen, que es va obrir quan el primer va quedar atapeït, recorda la Proposta de resolució, hi van ser assassinats durant la segona guerra mundial 4.427 espanyols, dels quals 936 eren catalans. Dels catalans, 469 eren de Barcelona, 209 de Tarragona, 143 de Lleida i 115 de Girona. “D’altres van perdre la vida just després de l’alliberament dels camps, i tots els supervivents van arrossegar seqüeles físiques i psicològiques mentre van viure”, s’hi llegeix.

Els diputats socialistes consideren que “banalitzar el patiment de les víctimes catalanes de la deportació als camps nazis (Mauthausen, Gusen, però també Ravensbrück i altres camps) i, a través seu, el del conjunt de les víctimes de l’horror absolut que va suposar el sistema concentracionari del nazisme, és una forma de revictimització que, a més, es produeix en un context en el que segueixen proliferant les teories negacionistes de l’Holocaust”.

La Proposta de resolució que haurà de debatre properament la Comissió de Justícia del Parlament diu: “El Parlament de Catalunya rebutja la banalització del patiment de les víctimes del sistema concentracionari nazi, considera especialment greu que es produeixi en programes emesos per la televisió pública de Catalunya, i exigeix respecte a la memòria de les víctimes de la deportació als camps de concentració i d’extermini del nazisme”.

A la comissió de control parlamentari de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) celebrada el dia 28, el director de TV3, Sigfrid Gras, va intentar treure ferro a la polèmica dient que “encara seria més negatiu disculpar-se en el programa perquè la gent aniria a buscar de què ens estàvem disculpant” i que, per aquest motiu curiós, van considerar que n’hi hauria prou amb el correu electrònic que va enviar el director de Zona Franca, Adrià Serra, al president d’Amical de Mauthausen “demanant disculpes si s’havia sentit ofès i posant-se a la seva disposició”.

Pensen el director i el presentador de Zona Franca i el director de TV3 que els familiars i amics de les víctimes dels camps d’extermini nazi podien no sentir-se ofesos davant les seves burles?

La Comissió de Justícia del Parlament té, ara, la paraula, mentre el president d’Amical de Mauthausen continua exigint una rectificació en directe a Zona Franca.

(Visited 387 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari