La burla de Joel Díaz dels deportats catalans a Mauthausen arriba avui al Parlament

El PSC demanarà novament explicacions al director de TV3 sobre les vulneracions del Llibre d’Estil de la CCMA

Joel Díaz riu de la seva gràcia sobre els morts de gana a Mathausen al programa 'Zona Franca', el 20 d'octubre

El PSC demanarà avui al Parlament que el director de TV3, Sigfrid Gras, doni explicacions de la broma que va fer Joel Díaz en el programa Zona Franca del 20 d’octubre sobre els deportats catalans al camp d’extermini nazi de Mauthausen. La diputada del PSC Beatriz Silva inclourà aquesta qüestió en la pregunta que formularà a la sessió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) sobre les vulneracions al seu Llibre d’Estil.

Joel Díaz  va començar el programa del passat dijous fent un comentari sobre la celebració de la Fira del Llibre de Frankfurt. “Catalunya hi ha enviat molts llibreters. Per tant, a Alemanya no es veien tants catalans morts de gana des de que van tancar Mauthausen”. El públic no va riure i el presentador va reaccionar dient: “No, no? Encara no… no ha passat prou temps, encara, no, perquè faci gràcia això?”.

L’endemà, Juan Manuel Calvo, president de l’associació Amical de Mauthausen, entitat que agrupa els ex-deportats republicans dels camps de concentració del nazisme així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats que hi van ser assassinats, va presentar una queixa i va demanar una rectificació amb un missatge que va deixar al portal web de Zona Franca. Calvo demanava que el primer programa de Zona Franca que s’emetés la setmana següent, Joel Díaz es retractés de la seva broma. Als camps de concentració de Mauthausen i Gusen, que es va obrir quan el primer va quedar atapeït, hi van ser assassinats durant la segona guerra mundial 4.427 espanyols, dels quals 936 eren catalans. Dels catalans, 469 eren de Barcelona, 209 de Tarragona, 143 de Lleida i 115 de Girona.

Al programa del dilluns, però, que es va emetre ja la matinada de dimarts, Joel Díaz no només no es va retractar sinó que va conversar amb un convidat, Adri Romeo, que va tractar de “fills de puta” Amical de Mauthausen per la seva queixa. Romeo va dir que havia escrit un llibre i el va presentar dient: “És com el diari d’Ana Frank però aquest no l’ha escrit el meu pare. Aquest l’he escrit jo”. Es referia a l’autora d’El llibre d’Ana Frank, una nena alemanya d’ascendència jueva que hi va explicar els quasi dos anys i mig en què ella i la seva família es van amagar dels nazis. Finalment, tota la seva família va morir als camps d’extermini, menys el seu pare, que va publicar el llibre dos anys després d’acabar la guerra. Joel Díaz es va exclamar davant el comentari de Romeo. “Ui, ui, ui”, va fer i el seu col·laborador li va preguntar: “No volies que fes aquest acudit, no?”. El presentador va contestar: “No, perquè tenim uns problemes…”. “Ho he vist. Vaja fills de puta!”, va comentar aleshores Romeo. Díaz va dir “Ja, després,… Amics de l’Amical” i va fer el senyal de telefonar amb la ma dreta. Romeo va insistir: “S’ha de ser molt fill de puta per fer això que estan fent”. “Que acabes de fer tu”, va recriminar-li Díaz. I el col·laborador va preguntar si es podia tallar aquest tros de l’emissió. El presentador va dubtar: “Sí, no”. I van seguir parlant del llibre de Romeo.

Calvo ha rebut un correu electrònic del director de Zona Franca. Adrià Serra, que no satisfà en absolut la seva reclamació que es faci una rectificació pública al programa. Sigfrid Gras i la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Rosa Romà, tenen l’oportunitat, aquest matí, de donar a Amical de Mauthausen les explicacions que reclama.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.