Joel Díaz no s’ha retractat a ‘Zona Franca’ de la burla als deportats a Mauthausen perquè TV3 ho considera contraproduent

Sigfrid Gras, diu que a ell no li va fer gràcia però que és “una qüestió de cadascú” i que “no volem ser una televisió blanca que no innova en absolutament res”

Joel Díaz, en elmonòleg inicial del programa 'Zona Franca' de TV3

El director de TV3, Sigfrid Gras, ha explicat, aquest matí, que el presentador de Zona Franca, Joel Díaz, no ha rectificat públicament en aquest programa la burla que va fer el passat dia 20 dels deportats catalans al camp d’extermini nazi de Mauthausen perquè creu que hauria estat contraproduent. Díaz va començar aquell programa fent un comentari sobre la celebració de la Fira del Llibre de Frankfurt. “Catalunya hi ha enviat molts llibreters. Per tant, a Alemanya no es veien tants catalans morts de gana des de que van tancar Mauthausen”, va dir. El públic no va riure i el presentador va reaccionar dient: “No, no? Encara no… no ha passat prou temps, encara, no, perquè faci gràcia això?”.

Gras ha contestat avui les interpel·lacions que li han fet sobre aquest comportament de Díaz les diputades del PSC, Beatriz Silva, i del PP, Lorena Roldan, a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Ha afirmat que “vam considerar que encara seria més negatiu disculpar-se en el programa perquè la gent aniria a buscar de què ens estàvem disculpant”. Juan Manuel Calvo, president de l’associació Amical de Muthausen, va presentar una queixa i va demanar una rectificació mitjançant un missatge que va deixar, el divendres 21, al portal web de Zona Franca. Amical de Mauthausen agrupa els ex-deportats republicans dels camps de concentració del nazisme així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats que hi van ser assassinats,

Calvo demanava que la rectificació es fes en el primer programa de Zona Franca que s’emetés la setmana següent, però TV3 s’hi ha negat  i, segons ha explicat Gras, ha estat perquè ha considerat que n’hi havia prou amb el correu electrònic que va enviar-li el director del programa, Adrià Serra, “demanant disculpes si s’havia sentit ofès i posant-se a la seva disposició”. El president d’Amical de Mauthausen és evident que es va sentir ofès. Ell i els membres de l’associació que li van comunicar el seu disgust per la broma de Díaz. I més es van disgustar quan en comptes de la rectificació un col·laborador de Zona Franca, Adri Romeo, els va qualificar de “fills de puta” en el programa on Calvo esperava la rectificació.

Romeo va dir que havia escrit un llibre i el va presentar dient: “És com el diari d’Ana Frank però aquest no l’ha escrit el meu pare. Aquest l’he escrit jo”. Es referia a l’autora d’El llibre d’Ana Frank, una nena alemanya d’ascendència jueva que hi va explicar els quasi dos anys i mig en què ella i la seva família es van amagar dels nazis. Finalment, tota la seva família va morir als camps d’extermini, menys el seu pare, que va publicar el llibre dos anys després d’acabar la guerra. Joel Díaz es va exclamar davant el comentari de Romeo. “Ui, ui, ui”, va fer i el seu col·laborador li va preguntar: “No volies que fes aquest acudit, no?”. El presentador va contestar: “No, perquè tenim uns problemes…”. “Ho he vist. Vaja fills de puta!”, va comentar aleshores Romeo. Díaz va dir “Ja, després,… Amics de l’Amical” i va fer el senyal de telefonar amb la ma dreta. Romeo va insistir: “S’ha de ser molt fill de puta per fer això que estan fent”. “Que acabes de fer tu”, va recriminar-li Díaz. I el col·laborador va preguntar si es podia tallar aquest tros de l’emissió. El presentador va dubtar: “Sí, no”. I van seguir parlant del llibre de Romeo.

No hi ha hagut ni telefonada, ni rectificació pública. Gras ha reconegut que a ell no li va fer gràcia la suposada broma de Díaz, però que “és una qüestió de cadascú” i “no volem ser una televisió blanca que no innova en absolutament res”. A més, ha recordat que TV3 fa dos anys va emetre el documental “El fotògraf de Mauthausen” i ha explicat que, en aquest camp de concentració hi van morir avis de dos dels cinc guionistes de Zona Franca. Als camps de concentració de Mauthausen i Gusen, que es va obrir quan el primer va quedar atapeït, hi van ser assassinats durant la segona guerra mundial 4.427 espanyols, dels quals 936 eren catalans. Dels catalans, 469 eren de Barcelona, 209 de Tarragona, 143 de Lleida i 115 de Girona.

El president d’Amical de Mauthausen ha declarat a EL TRIANGLE que no en té prou amb aquestes excuses i insisteix en la rectificació pública.

(Visited 419 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari