El Consell d’Europa considera llibertat d’expressió l’independentisme “pacífic”

Un informe sosté que impulsar canvis estructurals de manera "democràtica" no pot perseguir-se

La secretària general del Consell d'Europa, Marija Pejčinović Buric

Foto: @MarijaPBuric

La secretària general del Consell d’Europa, Marija Pejčinović Buric, ha assenyalat en un informe que defensar la independència d’un territori de manera pacífica s’emmarca dins de la llibertat d’expressió, així com el plantejament de canvis estructurals o constitucionals de manera “democràtica”. El document, titulat Llibertat d’expressió política: un imperatiu per la democràcia, defensa que el discurs de l’independentisme “pacífic” no pot perseguir-se i, malgrat no citar específicament el cas català, es basa en l’informe Cilevics, que reconeixia els líders del procés empresonats com a “presos polítics”.

Pejčinović determina en l’informe que les sancions penals contra moviments o discursos independentistes només tenen cabuda en els casos on s’incita a la violència, i destaca la importància que els Estats protegeixin la llibertat d’expressió. En aquest sentit, la secretària general del Consell d’Europa assenyala que plantejar canvis en l’estructura del territori no és un fet que pugui perseguir-se, i indica que aquests “canvis” inclouen també la promoció de la independència d’una regió europea.

L’informe de la institució europea es fonamenta en diversos documents i resolucions d’altres departaments del Consell d’Europa, com l’Assemblea Parlamentària, la Comissió de Venècia, la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància o el Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO). També es basa en un acte acadèmic de la Universitat de Ginebra amb el suport del Consell d’Europa, en el qual van participar organismes internacionals com el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU, que va condemnar l’Estat espanyol per vulnerar els drets dels líders independentistes catalans empresonats.

(Visited 86 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari