La presidenta de Stop Violències, a judici malgrat la protecció especial que correspon als activistes

La Fiscalia andorrana l'acusa de desprestigiar les institucions per denunciar a l'ONU la penalització de l'avortament

  La psicòloga social i presidenta de Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, a l'ONU

  La decisió de la justícia andorrana de dur a judici la presidenta de l’associació feminista Stop Violències, Vanessa M. Cortés, acusada d’un presumpte delicte menor continuat contra el prestigi de les institucions, ha deixat la també psicòloga social en situació de llibertat provisional, fet que l’obliga a estar a disposició de la Batllia cada vegada que la reclamin. El delicte del qual la Fiscalia, arran de la denúncia del Govern, acusa l’activista no comporta cap pena de presó, motiu pel qual un empresonament provisional no tindria cap sentit.

  Com ha assenyalat M. Cortés en conversa amb LA VALIRA, no està lliure de càrrecs i “no m’han tret l’espasa de Dàmocles”. “Es podria pensar que és un alleujament no anar a la presó, però no és així. Ens han generat un problema i donar la solució menys negativa no és solucionar l’assumpte. No m’haurien d’haver denunciat mai“, ha manifestat l’activista i psicòloga social. Els activistes que, com la presidenta de Stop Violències, lluiten per la defensa dels drets humans disposen d’una protecció especial reconeguda per diversos convenis internacionals, però, tot i això, la Fiscalia andorrana ha decidit portar fins al final les acusacions contra M. Cortés. De fet, segons ha pogut saber LA VALIRA, el ministeri públic basa els càrrecs en les declaracions que l’activista i psicòloga social va fer a la Cadena SER, en el documental El mirall andorrà emès per TV3 i davant del Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW) de l’ONU.

  En declaracions a LA VALIRA, M. Cortés ha considerat un “atemptat contra la llibertat d’expressió” el fet que se la jutgi per les declaracions que ha fet en mitjans de comunicació i, sobretot, davant d’organismes internacionals com l’ONU, del qual Andorra en forma part voluntàriament. El Principat va acceptar adherir-se a la CEDAW i, per tant, que ciutadans i associacions del país puguin exposar davant del comitè les situacions que viuen les dones, com va fer la presidenta de Stop Violències el 2019. Però el govern andorrà no tolera les crítiques per la penalització de l’avortament i va denunciar l’activista arran de la seva participació al comitè.

  “És una mena de mordassa perquè no parli més”, han assenyalat a LA VALIRA fonts properes a la defensa de M. Cortés. El delicte del qual s’acusa l’activista i psicòloga social comporta una pena de multa fins a 30.000 euros i la inhabilitació per a l’exercici de càrrec públic fins a quatre anys. La interlocutòria també assenyala la responsabilitat civil tant de la presidenta de Stop Violències com de la mateixa associació.

  (Visited 168 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  1 comentari a “La presidenta de Stop Violències, a judici malgrat la protecció especial que correspon als activistes”

  1. les institucions andorranes es desprestigen soles, tot queda en familia ” yo me lo guiso yo me lo como”, contra mes es deixen veure mes queden en evidencia

   Respon

  Feu un comentari