El Suprem ratifica la interpretació legal amb la qual Alberto Rodríguez es va quedar sense escó

La Sala contenciosa administrativa del TS ha realitzat una nova sentència que defensa la incompatibilitat per exercir el càrrec per haver estat condemnat penalment

Alberto Rodríguez, exrepresentant del Congrés dels Diputats (Wikimedia Commons)
Alberto Rodríguez, exrepresentant del Congrés dels Diputats (Wikimedia Commons).

Una nova sentència de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha ratificat la interpretació de la Llei Electoral (LOREG) que va utilitzar la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, per expulsar del seu escó a Alberto Rodríguez per incompatibilitat per exercir el càrrec. Es va declarar “inelegibilitat sobrevinguda” perquè l’exdiputat havia estat condemnat penalment després de la reforma de la llei del 2011.

La resolució del 4 d’octubre de la magistrada Pilar Teso fa referència al cas de l’exalcalde de Benamocarra (Màlaga), Abdeslam Jesús Aoulad, del partit Pel meu Poble. Havia estat condemnat en el 2014 a penes de presó, inhabilitació i multa per delictes d’injúries, calúmnies i desobediència comesos sis anys abans. La sentència rebutja el recurs que va presentar contra l’anul·lació de l’acord del Ple de l’Ajuntament que rebutjava remoure-li del càrrec.

Els criteris de Marchena

Rodríguez va ser condemnat pel Tribunal Suprem a 45 dies de presó, que van ser substituïts per una multa, per donar-li una puntada a un Policia a una protesta contra la ‘Llei Wert’ en el 2014. En aquest cas, Batet va seguir els criteris del president de la Sala penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena. No va fer cas a l’informe dels lletrats del Congrés i va retirar l’escó a Rodríguez. Aquest assumpte està a l’espera de ser resolt pel Tribunal Constitucional.

En tots dos casos la Sala del Contenciós del Tribunal Suprem defensa la postura del president de la sala penal. Ha declarat la incompatibilitat per exercir el càrrec, encara que els delictes hagin estat comesos abans que els afectats fossin triats.

(Visited 77 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari