Enagás adapta les seves instal·lacions al port de Barcelona per enviar més gas a Itàlia i a altres països del Mediterrani

Planta d'Enagás a Barcelona

La planta de regasificació d’Enagás al port de Barcelona s’adaptarà per a augmentar els enviaments de gas a Itàlia i altres països europeus del Mediterrani que necessiten reduir la seva elevada dependència del subministrament rus. Concretament, i segons ha anunciat el Govern espanyol, està prevista una reforma del pantalà (moll estret o passarel·la flotant) de la planta de regasificació que Enagás té al port de Barcelona per a augmentar la capacitat de càrrega de gas des de petits vaixells.

“Itàlia tenia una situació de fragilitat respecte al gas que li arribava de Rússia molt important” i el Govern espanyol ha procurat ajudar, explica la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en una entrevista amb l’agència Efe. Entre altres mesures per a impulsar aquesta col·laboració, es tractarà de facilitar els punts de càrrega perquè els metaners de menor grandària puguin carregar gas natural liquat (GNL) a Barcelona.

“Ho farem després a Cartagena” (Múrcia), explica Ribera, qui detalla que amb aquestes iniciatives es dona més flexibilitat al sistema, perquè els grans metaners són molt més rígids, ja que necessiten molt més temps i anticipació per a programar el seu viatge i no poden arribar a qualsevol port. Segons Ribera, Espanya té una capacitat que li permet aportar el valor de logística que després doni més possibilitat d’arribar ràpidament, si hi ha estoc lliure en punts d’arribades.

Més enviaments amb vaixells més petits

Fonts d’Enagás han detallat a Efe que l’adaptació del pantalà de la planta regasificadora de Barcelona permetrà adaptar la descàrrega a vaixells de GNL amb una capacitat d’entre 2.000 i 80.000 metres cúbics. La planta de Barcelona permet, entre altres coses, la descàrrega de grans vaixells, com els Q-Flex i Q-Max, de 166.000 metres cúbics de capacitat, que són els vaixells més grans per al transport de GNL que hi ha al món, però existeixen plantes de regasificació que, per la seva menor grandària, requereixen de vaixells petits, per als quals s’adaptarà el pantalà del port de Barcelona.

Una d’elles és la de Panigaglia, situada en el golf de La Spezia, a Itàlia, que té una capacitat màxima de 100.000 metres cúbics, distribuïda en dos tancs de 50.000 metres cúbics, que pot rebre vaixells amb una capacitat màxima de 70.000 metres cúbics. El projecte d’adaptació del pantalà de Barcelona persegueix donar una solució alternativa flexible i en un reduït termini de temps a països altament dependents del subministrament de gas rus, enmig de l’actual crisi per la guerra d’Ucraïna.

Itàlia ha habilitat recentment un “gasoducte virtual” per a alimentar les seves plantes de regasificació amb petits metaners, que vindrien a carregar a plantes espanyoles, principalment a la de Barcelona.

Espanya aglutina el 30% de la regasificació europea

Espanya concentra pràcticament un terç de la capacitat de regasificació a Europa, encara que la seva escassa interconnexió amb el continent li impedeix ser per complet aquesta solució que ara tant es necessita per a suplir el gas rus. A Espanya, hi ha sis plantes regasificadores en funcionament, a les quals se sumarà pròximament la d’El Musel, a Gijón.

Les instal·lacions de la planta d’Enagás al port de Barcelona tenen una capacitat d’emmagatzematge de 760.000 metres cúbics de GNL en sis tancs (quatre de 150.000 i dos de 80.000), així com una capacitat de regasificació de 1,95 milions de metres cúbics normals a l’hora. D’altra banda, les necessitats de gas d’Itàlia estan portant a impulsar projectes de connexió amb aquest país més enllà del “gasoducte virtual”.

El mes de maig passat, els gestors de transport de gas italià i espanyol, Snam i Enagás, van signar un memoràndum d’entesa per a l’estudi de la viabilitat d’un gasoducte en alta mar entre Espanya i Itàlia. El Pla Repower EU de la CE apunta la possibilitat de construir una nova canonada de 700 quilòmetres des de Barcelona a Livorno per a transportar gas natural i, més endavant, hidrogen.

El gasoducte Barcelona-Livorno permetria que Espanya distribuís gas a Europa, i és una opció per a connectar amb les línies que travessen el centre i el nord d’Europa.

(Visited 150 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari