Més entrebancs al Parlament a la comissió d’investigació del cas anomenat ‘CatalanGate’

Meritxell Serret deixa la seva presidència en ser nomenada consellera mentre continua la desídia dels grups independentistes per posar-la en marxa

Meritxell Serret, en la sessió constitutiva de la comissió d'investigació del cas Pegasus i Candiru que la va elegir com a presidenta

El tres de maig, la Mesa del Parlament va aprovar la creació d’una comissió que investigués la informació publicada pel col·lectiu canadenc Citizen Lab sobre el suposat espionatge dels telèfons mòbils de 65 persones partidàries de la independència de Catalunya. Els grups d’ERC, JxCat, CUP i En Comú Podem havien reclamat la seva constitució sota el títol de “comissió d’Investigació sobre l’Espionatge de Representants Polítics, Activistes, Periodistes i llurs Familiars per part del Regne d’Espanya amb els Programes Pegasus i Candiru”. Van exigir la seva creació urgent adduint que el Parlament de Catalunya no es podia quedar “impassible” davant la negativa del PSOE, PP, Ciutadans i Vox a que es creés una comissió similar al Congrés dels Diputats.

La comissió d’investigació al Parlament es va constituir el 21 de setembre, quasi cinc mesos després. El retard en la seva constitució va provocar les queixes d’un dels partits que la va reclamar, la CUP. El 28 de juny, la diputada d’aquesta formació, Laia Estrada, va demanar explicacions d’aquest retard. La resposta d’ERC i JxCat va ser que la demora es devia a les dificultats perquè es posessin d’acord entre ells per elegir el president o presidenta de la comissió. Estrada ho va qualificar com “excuses de mal pagador”.  Finalment, La diputada d’ERC Meritxell Serret en va ser nomenada presidenta. Laia Vergès, que va presidir la sessió constitutiva com a vicepresidenta del Parlament en funcions de presidenta, va tancar-la desitjant “molt bona feina” als seus membres.  Tres setmanes desprès, la comissió d’investigació del cas Pegasus i Candiru no només no ha fet cap mena de feina sinó que s’ha quedat sense presidenta després que Meritxell Serret hagi estat nomenada consellera d’Acció Exterior i Govern Obert i, per tant, hagi hagut de deixar vacant el seu escó al Parlament.

Tot i que la comissió es va constituir el 21 de setembre, Serret no havia convocat encara la seva primera reunió. Cap dels grups que en formen part ha presentat el llistat de compareixences proposades. El desinterès en la seva posada en marxa pot estar relacionat amb les informacions sobre els defectes i la manca de rigor que s’han detectat els darrers mesos en l’informe fet per Citizen Lab. De fet, els seus autors han rectificat algunes de les dades que van penjar al seu portal el 18 d’abril. Entre aquestes dades modificades hi ha la data de la suposada infecció del telèfon mòbil de l’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde. Si la comissió s’acaba reunint, hi seran convocats els responsables de Citizen Lab que van elaborar aquest CatalanGate i hauran de fer una cosa a la qual s’han resistit fins ara: mostrar les proves de les seves conclusions. Els dubtes sobre la fiabilitat d’aquest CatalanGate són, per tant, justificats, i han estat avalats per la negativa de set persones suposadament espiades a entregar els seus telèfons mòbils als jutges que els els han demanat en el marc dels processos judicials oberts per les denúncies presentades per ells mateixos.

D’altra banda, i després de la sortida del govern de Junts caldrà veure si els seus representants a la comissió d’investigació donen suport al candidat que proposi ERC per presidir-la. ERC hi tenia dos membres: Meritxell Serret i Josep Maria Jové. El nou president hauria de ser Jové o el diputat d’ERC que substitueixi Serret, però caldrà que compti amb el suport dels dos diputats de Junts, Albert Batet i Josep Rius. Si no l’obté, la comissió d’investigació del cas Pegasus i Candiru que tan urgent era ara fa mig any potser serà la més efímera de la història del Parlament de Catalunya.

(Visited 245 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari