El Parlament no renova el Consell Assessor de la CCMA caducat des del 2016

La nova direcció de la Corporació ha aprovat la programació de TV3 i Catalunya Ràdio del 2022-2023 sense escoltar el criteri d’un organisme que hauria de consultar preceptivament

El primer Consell Assessor de Continguts i de Programació de la CCMA, en la seva presentació al Parlament

El 18 de juliol del 2016 va prescriure el mandat dels 16 membres del Consell Assessor de Continguts i de Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). La CCMA presidida per Núria Llorach no va mostrar cap interès en convocar aquest organisme, que teòricament és de consulta obligada a l’hora de definir les línies bàsiques de la programació de TV3 i Catalunya Ràdio. El 23 d’octubre del 2019, el Parlament va aprovar per unanimitat la reforma de la Llei de la CCMA. Aquesta reforma incloïa la necessitat que aquesta cambra aprovés el nomenament dels nous membres, per una majoria de dos terços. Tres anys després encara no ho ha fet.

El Consell Assessor de Continguts i de Programació tenia 21 membres quan es va crear, el 2008, i va ser reduït a 16 en la reforma posterior deguda a l’aprovació de la Llei òmnibus de l’Audiovisual. El 18 de juliol del 2012, el Parlament va aprovar els noms dels 16 membres d’aquest Consell. Quatre anys després, quan va prescriure el seu mandat, en quedaven 12: Immaculada Franch, Agustí Argelich, Lorena Asensio, Enric Bastardes, Rosa Maria Calaf, Sílvia Cánovas, Dolors Llobet, Manuel Manzanas, Àlex Mañé, Mar Pons, Erica Tarifa i Lourdes Ventolà.

A més d’informar preceptivament el Consell de Govern de la CCMA sobre les línies bàsiques de la programació i sobre els aspectes relatius a la programació de TV3 i Catalunya Ràdio, aquest sanedrí d’assessors hauria d’emetre un informe semestral sobre el desenvolupament d’aquestes programacions i proposar totes les mesures i iniciatives que contribueixin a millorar la seva qualitat, entre d’altres funcions. La llei dictamina que els membres d’aquest Consell Assessor han de ser “persones de prestigi reconegut, els quals han de representar la pluralitat de la societat catalana” Hi ha d’estar representats “com a mínim, els sectors professionals, els sectors educatius, les associacions cíviques, culturals i d’usuaris i els treballadors de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals”.

Des del 2016, la direcció de la CCMA no ha tingut en compte la necessitat de renovar el Consell Assessor perquè desenvolupi aquestes funcions. Després de la reforma de la Llei del 2019 no es va procedir a aquesta renovació i la nova direcció de la CCMA ha aprovat les programacions de TV3 i Catalunya Ràdio per la temporada 2022-2023 sense consultar el Consell Assessor. Fa set mesos que els nous consellers de la CCMA ocupen els seus càrrecs. Els càrrecs del Consell Assessor de Continguts i de Programació de la CCMA fa sis anys que estan caducats i més de quatre sense que ningú els consulti.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides