No apareixen els diners de Mediapro al compte d’ingressos 2022-23 del Barça

Tot i que la junta va afirmar que va ser una venda d'actius, els analistes suposen que s'ha comptabilitzat com una operació financera, mentre que Goldman Sachs demana la propietat del club com a garantia

Joan Laporta

Les interpretacions dels comptes que Joan Laporta porta a l’assemblea continuen sent, considerant dades que ja figuren a la memòria, confuses i, fins i tot, enigmàtiques, ja que segons alguns experts no és clar que constin com a ingressos els 197 milions d’euros que ha aportat la venda del 49% de Barça Studios, una operació dividida en dues porcions del 24,5% cadascuna a Socios.com i Mediapro a través d’Orpheus Media.

A més d’aquest pessic als presumptes 200 milions d’euros de la venda de drets de tota mena, inexplicables encara en la transacció amb Jaume Roures, els informes situen en un compte a part aquesta quantitat, com si per algun motiu els dos nous partners no haguessin aportat realment aquest ingrés. Ja va córrer el rumor al seu moment, quan Laporta va haver de demanar un rescat d’última hora per poder inscriure els jugadors fitxats l’estiu passat, que Mediapro no abonava la seva part, sinó que, a efectes de LaLiga, cobria amb 98,5 milions, un percentatge d’aquest marge salarial que el club necessitava per a la llum verda a les altes de Lewandowski, Raphinha i Koundé.

Vindria a ser una mena d’aval acceptat per LaLiga a l’espera de concretar, més endavant, un acord sobre el paper que definís les condicions exactes del valor i de les condicions d’aquesta cessió de drets sobre actius audiovisuals i digitals. Certament, Socios.com i Orpheus Media no semblen dedicar-se ni de bon tros al mateix tipus de negoci ni tampoc que l’activitat deficitària de Barça Studios pugui ser el seu interès. Queda pendent, per tant, resoldre la delicada concreció del paper i contraprestacions de cadascuna de les parts, inclòs el mateix club, en aquesta societat nascuda per repartir-se un pastís tan aglomerat i desconcertant, ja que, de moment, aquests 197 milions suren al balanç com un presumpte ingrés financer i no com el benefici resultant d’una venda.

Com sempre, res a veure amb el comunicat i la informació oferta per la junta, sempre parca i furtiva, el 12 d’agost passat al límit abans del primer partit de Lliga contra el Rayo Vallecano: “El FC Barcelona anuncia la venda del 24,5% de Barça Studios a l’empresa Orpheus Media, administrada pel Sr. Jaume Roures, productor audiovisual amb una extensa trajectòria en la creació de continguts audiovisuals i digitals, per un import de 100 milions d’euros”. El diari Expansión, un cop analitzada la memòria, també deixa en un núvol els altres 98,5 milions de Socios.com pel que fa al seient comptable que li correspon, si com a ingrés d’una operació de venda o com el resultat d’una operació purament financera. A la pregunta d’on són els diners de Mediapro la resposta seria que de moment no figura a la previsió d’ingressos d’aquesta temporada a falta de la informació que pugui facilitar Joan Laporta, Eduard Romeu o Jaume Guardiola, si és que apareix finalment a l’assemblea o ja ha fugit com tot sembla indicar.

Un embús més que afegir a una assemblea plena de paranys i de confusió sobre la qual ja planegen informacions inquietants, entre les més cridaneres la ferma determinació de Goldman Sachs de no concedir ni un euro del préstec de 1.500 milions per a l’Espai Barça si no és a canvi de la propietat del club com a garantia.

Segons aquesta notícia, avançada per Culemania, aquesta ja era una pretensió i condició plantejada al seu dia quan la directiva de Josep Maria Bartomeu va exposar la necessitat d’ampliar a 800 milions el crèdit per iniciar la fase constructiva. La junta de llavors va aconseguir convèncer la financera de la impossibilitat -no només a la pràctica, sinó també en el marc filosòfic, a causa de la identitat singular i històrica del model de propietat social i universal del FC Barcelona, intocable- que aquesta era una via per on no era possible avançar. Goldman Sachs va acceptar, després de tot, un pla de negoci que garantia el retorn de la inversió a canvi i els ingressos futurs de l’explotació del nou Camp Nou.

Ara sembla que no ho veu gens clar, recela dels que governen ara el club, segurament amb motius de sobres per no deixar a les seves mans una operació de tants milions sense un control directe o aquesta garantia sobre la propietat del club que, amb caràcter general, suposaria més o menys el mateix. Goldman Sachs calcula que el valor del club, en un descens marcat a causa de la política d’empobriment de Joan Laporta, és avui similar al muntant d’aquest préstec i dels interessos si a més també se sumen els 465 milions, amb interessos, pendents d’amortitzar del crèdit operatiu concedit a petició de la directiva després de fer-se càrrec del club el març del 2021.

Goldman Sachs ja comptava per a aquest primer préstec amb la garantia sobre el 90% dels drets de TV de les properes deu temporades. Com que Laporta es va veure a la cruïlla de vendre el 25% com a palanca d’emergència, a canvi d’alliberar un 15% d’aquests drets el va obligar a anticipar l’amortització en 125 milions; o sigui, pel valor calculat del 15% del crèdit més la càrrega d’interessos corresponents.

La fugida de Ferran Reverter i els pèssims informes que va donar a Goldman Sachs sobre les banalitats i ignorància econòmica i financera de Joan Laporta s’han confirmat en el dia a dia de la gestió, especialment caòtica i sospitosa a l’àmbit de l’Espai Barça, on ha tallat tots els caps de la seva estructura original i també de l’equip posat al capdavant pel mateix Laporta fa poc més d’un any. El projecte es troba avui en mans de professionals de l’entorn personal i de confiança del president, indocumentats i novells en la matèria, a qui ve massa gran aquesta missió cada vegada més impossible en què s’ha convertit l’Espai Barça.

(Visited 385 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari