Ciutadans demana explicacions al Govern pels diners que dóna a Abacus com si fos una empresa periodística

La CUP pregunta també quins són els criteris que s’apliquen per donar subvencions i ajuts als mitjans de comunicació

Botiga de la cooperativa Abacus al carrer Balmes, a Barcelona

Els diputats de Ciutadans Carlos Carrizosa i Anna Grau han demanat a la Mesa del Parlament que faci arribar al Govern una pregunta perquè els contesti per escrit quines raons justifiquen que Presidència de la Generalitat hagi donat 490.000 euros a la cooperativa Abacus en una convocatòria de nova creació dedicada a “projectes que fomentin i consolidin l’espai català de comunicació”. Abacus, una cooperativa nascuda amb una concepció progressista de l’escola catalana, s’ha convertit en un poderós grup empresarial amb presència en diversos sectors, des de la indústria dels videojocs a la informàtica o la venda de patinets. El juny de l’any passat, Abacus es va fusionar amb SOM, imperi mediàtic liderat per Oriol Soler, que inclou revistes com Sàpiens, Descobrir, Cuina o Món d’ahir, deu portals informatius digitals locals i una productora d’audiovisuals mimada per TV3.

L’accés del grup mediàtic de Soler, militant d’ERC i membre del sanedrí del procés, a les subvencions de l’administració dee la Generalitat s’ha disparat els darrers mesos. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) li ha pagat prop de 600.000 euros aquest 2022 per alguns dels seus projectes. El juliol es va saber que Abacus era el grup mediàtic que s’havia beneficiat més de la convocatòria creada per sorpresa per Presidència de la Generalitat. Només Edicions de Premsa Periòdica ARA va rebre més diners: 525.000 euros. La Vanguardia va obtenir 54.000 euros menys que Abacus, El Periódico, 165.000 menys i Hermes Comunicació, el grup d’El Punt Avui, 334.000 menys.

Carrizosa i Grau reclamen en la seva pregunta que el Govern de la Generalitat els aclareixi “com s’explica que una plataforma digital de l’empresa Abacus, que encara no està en funcionament, hagi rebut una quantitat de 490.000 euros?”. Certament, la plataforma digital d’Abacus encara s’ha de crear i, de moment, està formada per diversos mitjans que no estan unificats en un sol projecte.

Els dos diputats de Ciutadans demanen també “per quins motius ha convocat i atorgat el Departament de la Presidència unes subvencions als mitjans de comunicació que se solapen amb les que atorga cada any el Departament d’Economia i Hisenda?” i intueixen que “cal entendre que es tracta d’una pugna entre les dues formacions polítiques que formen el Govern per intentar congraciar-se i atreure’s els mitjans de comunicació”.

Eulàlia Reguant, portaveu del grup de la Candidatura d’Unitat-Popular-Un Nou Cicle per Guanyar, ha traslladat així mateix tres preguntes al Govern de la Generalitat a través de la Mesa del Parlament sobre els ajuts que dona als mitjans de comunicació: “Quins són els criteris utilitzats per part del govern de la Generalitat per atorgar les subvencions i ajuts als mitjans de comunicació?”, “quins mitjans i empreses han sol·licitat beneficiar-se d’aquests ajuts i subven­cions? i “com es justifiquen les subvencions atorgades per part dels mitjans i empreses beneficiaris?”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.