Els independentistes suposadament espiats amb Pegasus es neguen a que la justícia analitzi els seus telèfons mòbils

L’oposició de Torrent, Maragall, Fernández, Riera, Botran, Van den Eynde i Solé a entregar-los alimenta les sospites que Citizen Lab ha fabricat infeccions al seu ‘CatalanGate’

Torrent, Maragall, Van den Eynde, Solé, Riera, Fernández i Botran, suposades 'víctimes' del 'CatalanGate'

Cap dels independentistes suposadament espiats amb el programa Pegasus ha entregat el seu telèfon mòbil als jutges que investiguen les denúncies presentades per ells mateixos. En els tres processos judicials que hi ha oberts per aquestes denúncies, els magistrats que han demanat que els denunciants aportessin els seus telèfons mòbils per comprovar si efectivament havien estat espiats s’han trobat amb la seva oposició a fer-ho. Aquesta oposició es produeix malgrat que se suposa que els denunciants són els més interessats a confirmar que els seus telèfons mòbils van ser espiats.

Els que no han entregat els mòbils als jutges corresponents són Ernest Maragall, Jordi Solé i Roger Torrent, d’ERC, David Fernández, Carles Riera i Albert Botran, de la CUP, i l’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu van den Eynde. Els tres membres de la CUP han anunciat que entregaran al jutge la còpia de la prova forense que els va fer arribar Citizen Lab, el grup canadenc que va publicar l’informe batejat com a CatalanGate el passat mes d’abril, però que no aportarien els telèfons mòbils a la investigació. El passat 21 de setembre, el magistrat José Antonio Cruz, titular del Jutjat d’Instrucció número 32 de Barcelona, va dictar un aute en què es requeria els tres denunciants de la CUP que “aportin a aquest jutjat els terminals de telefonia objecte d’atac exposat a la querella” perquè “es demani informe pericial consistent en l’anàlisi tècnic d’aquests terminals a fi de contrastar l’existència de possibles indicis relatius als fets denunciats”.

El jutge Cruz també demana als querellants que indiquin a quina persona o entitat s’ha d’adreçar perquè aporti “la informació tècnica que documenti l’afirmació que els terminals dels senyors David Fernández Ramos, Carles Riera Albert i Albert Botran Pahissa van ser infectats”. L’entitat que va difondre aquest suposat espionatge és Citizen Lab, que s’ha negat reiteradament a que una comissió independent analitzi les proves en què basa les conclusions exposades al seu CatalanGate.

Tampoc han entregat a la jutgessa Maria Antonia Coscollola, titular del jutjat número 24 els seus telèfons mòbils l’eurodiputat Jordi Solé i l’advocat de diferents líders d’ERC Andreu Van den Eynde, tot i que els ho va demanar perquè un pèrit independent confirmi o desmenteixi que van ser atacats amb el programa Pegasus.

L’ex-president del Parlament, Roger Torrent, i l’ex-diputat d’ERC al Parlament i ex-conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, tampoc v an entregar els seus telèfons mòbils quan el titular del jutjat d’instrucció 32 de Barcelona els ho va demanar. Maragall i Torrent van presentar una querella el 30 de juliol del 2020 contra l’ex-director del CNI, Félix Sanz, i l’empresa NSO, propietària del programa Pegasus. Els diaris El País i The Guardian havien publicat que els telèfons mòbils de Torrent, Maragall, l’ex-diputada de la CUP Anna Gabriel i el membre de l’Assemblea Nacional Catalana Jordi Domingo havien estat espiats la primavera del 2019. Gabriel i Domingo no van acompanyar els dirigents d’ERC en aquesta querella. Torrent i Maragall no van entregar els telèfons al jutge adduint que aleshores en feien servir uns altres perquè havien canviat de responsabilitat política.

El professor de la UNED i la London School of Economics José Javier Olivas, que ha reclamat directament a la Universitat de Toronto, de la qual depèn Citizen Lab, que encarregui a una comissió independent l’anàlisi de les proves forenses de l’anomenat CatalanGate, escrivia el 28 de setembre aquest missatge a Twitter: “Totes les ‘víctimes’ que estan involucrades en processos judicials han refusat entregar els seus telèfons quan els jutges els ho han demanat per verificar les presumptes infeccions”. I es preguntava: “Tenen por que les seves ‘infeccions’ siguin fabricades o errors?”.

(Visited 571 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari