Agressió brutal contra l’horta de Lleida

La direcció general d’Ordenació Territorial i Urbanisme de la Generalitat i la Paeria impulsen la construcció d’un enorme polígon industrial de 1.280 hectàrees en una fèrtil zona agrícola que està a tocar de la ciutat

El drama que explica l’aclamada pel·lícula ‘Alcarràs’ es reprodueix, ampliat i agreujat, a les portes de la ciutat de Lleida

Tothom s’ha emocionat veient la pel·lícula Alcarràs, de la directora Carla Simón, que narra el conflicte per la defensa d’una explotació agrària familiar en aquest indret de la Terra Ferma. Alcarràs ha estat l’èxit de la temporada i ara aspira a ser guardonada en els premis Oscar.

Però una cosa és la ficció que explica magistralment aquesta pel·lícula i l’altra és la crua i desesperant realitat amb la qual es troben els veïns de les partides de Grealó i Quatre Pilans, a tocar de Lleida. Es tracta d’una rica zona agrícola, amb unes 170 explotacions, on viuen més de 200 persones.

Des de fa unes setmanes, els veïns del Grealó i de Quatre Pilans, i també els del barri de Magraners, que és al costat, estan en estat de xoc. La Paeria els ha anunciat que hauran de marxar de casa seva, que les seves terres seran expropiades i que aquesta rica zona d’horta serà destruïda per construir-hi un macropolígon industrial de 1.280 hectàrees.

David Poca, de l’Associació de Veïns de Torres del Grealó i Quatre Pilans, ho explica a EL TRIANGLE de manera contundent: “Cada matí, quan obro els ulls i penso que ens volen fer fora de casa… No m’ho puc creure! És massa fort perquè això pugui ser veritat!”

Fa 15 anys, la Paeria ja va comprar 700 hectàrees a la zona de Torreblanca, amb l’objectiu d’ubicar-hi un pol empresarial agroalimentari. La sorpresa ha estat l’anunci de la Generalitat, a través de la direcció general d’Ordenació Territorial i Urbanisme, de l’ampliació d’aquestes 700 hectàrees, que encara no estan ocupades, fins a 1.280 hectàrees, amb un impacte brutal sobre les partides agrícoles del Grealó i Quatre Pilans.

David Poca afirma que es tracta d’una “traïció”. Ningú no els havia dit res, fins que, el 26 de juliol passat, la comissió territorial d’Urbanisme de Lleida va procedir a l’aprovació inicial del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica (PDUAE) Torreblanca-Quatre Pilans.

Aquest planejament està, actualment, en fase d’informació pública i, segons Agustí Serra, director general d’Ordenació Territorial i Urbanisme, està previst que s’aprovi definitivament a finals d’any. Però els veïns no es resignen i ja han començat les mobilitzacions contra aquesta barbaritat mediambiental i paisatgística.

Els afectats estan especialment indignats amb el paer en cap, Miquel Pueyo (ERC), i el primer tinent d’alcalde d’Urbanisme, Toni Postius (JxCat). El primer no s’ha dignat a rebre’ls i el segon els ha enganyat i no els deixa cap alternativa: “O marxeu o us farem fora”.

Aquest macropolígon industrial que planegen la Generalitat i la Paeria serà un dels més grans de Catalunya. Els seus promotors hi preveuen un gran hub logístic, amb enormes naus. També s’hi ha reservat una gigaparcel·la de 135 hectàrees (l’equivalent a 250 camps de futbol) per a la instal·lació d’una gran indústria, que fins ara no ha transcendit quina podria ser.

Per aquesta i per un munt de raons més, els veïns i pagesos del Grealó i de Quatre Pilans estan disposats a plantar cara en defensa de l’horta de Lleida. Lamenten, això sí, que els mitjans de comunicació locals, molt dependents econòmicament de la Paeria, pràcticament no es fan ressò de la seva lluita.

Qui sí que els fa costat és el cap de l’oposició municipal i candidat a paer, Fèlix Larrosa (PSC). Considera que aquest macropolígon a tocar de la ciutat de Lleida és una animalada.

Fèlix Larrosa aposta per desenvolupar el polígon inicial de Torreblanca –sense afectar les partides del Grealó i Quatre Pilans– i incrementar l’oferta de sòl industrial amb l’ampliació del polígon del Segre, que ja està consolidat.

La proximitat de les eleccions municipals encara escalfa més la polèmica.

(Visited 449 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari