La CCMA ha pagat 95.000 euros a Mediapro per “La piràmide invisible. Les urnes de l’1-O”

‘Sense Ficció’ emet avui a TV3 un documental èpic sobre la votació del 2017 contractat amb el títol d’“Els catalans fem coses” perquè no es conegués el seu contingut

Imatge extreta del tràiler del documental 'La piràmide invisible. Les urnes de l'1-O', que ha fet Mediapro per TV3

El programa Sense Ficció d’aquesta nit emet el documental “La piràmide invisible. Les urnes de l’1-O”. La promoció d’aquest reportatge al portal del programa assenyala que “reconstrueix el mapa de l’organització clandestina de la consulta i descobreix els secrets de l’operatiu civil que el van fer possible”. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) el va encarregar a El Terrat de Gestiones XXI (The Mediapro Studio) mitjançant un contracte signat el passat 12 de maig. El cost del documental es va fixar en 94.863 euros.

L’encàrrec i la realització de “La piràmide invisible. Les urnes de l’1-O” ha estat envoltat de molt secretisme, fins al punt que al contracte entre la CCMA i Mediapro el nom del documental que figura al portal de la Transparència de la Corporació és “Els catalans fem coses”. El guió, direcció i presentació corre a càrrec de Tian Riba, ex-director del programa FAQS de TV3, també produït per Mediapro. El departament de documentals de no ficció de Mediapro està dirigit per Mònica Terribas, que el va assumir poc després de dimitir com a presentadora d’El matí de Catalunya Ràdio.

El ‘tràiler’ del documental mostra el seu to èpic. Es presenta la distribució de les urnes pels centres de votació com un èxit històric de la causa independentista i un fracàs total de les forces de seguretat de l’Estat que intentaven frustrar la votació. Alguns protagonistes del llarg reportatge apareixen d’esquenes, a les fosques, amb la cara coberta per una màscara, o amb la veu distorsionada. El mateix encàrrec a El Terrat de Gestiones XXI perquè signés el contracte amb la CCMA enlloc de Mediapro demostra la voluntat de no cridar l’atenció sobre el contingut del documental tenint en compte que aquesta productora està centrada en programes d’entreteniment i humor i no en exaltacions independentistes com “La piràmide invisible. Les urnes de l’1-O”.

Mediapro és el principal subministrador de documentals de propaganda del procés independentista. La tardor del 2020 va esclatar un escàndol mediàtic quan es van difondre unes gravacions de converses telefòniques en les que un directiu d’aquesta productora, Tatxo Benet, explicava que pretenia vendre a TV3 vuit capítols sobre ‘el judici del procés’ per 800.000 euros. Finalment, la CCMA va acabar comprant-los per 440.000 euros el 23 de desembre d’aquell any i emetent-los els diumenges a partir del 18 d’abril sense formar part de cap dels programes dedicats a documentals de TV3.

El 17 de gener del 2018, la CCMA va signar un contracte amb Mediapro per fer un documental sobre el referèndum de l’1 d’octubre del 2017. El 20 de juny d’any en van signar un altre per fer-ne un sobre els incidents que es van produir el 20 de setembre del 2017 davant el Departament d’Economia i Finances de la Generalitat quan una comissió judicial hi va entrar per buscar documentació del procés independentista. Tots dos van costar 40.000 euros.

El procés, doncs, ha suposat per Mediapro uns ingressos de 614.863 euros. L’última factura pel Sense Ficció d’aquesta nit. El proper 1 d’octubre farà cinc anys d’aquella consulta.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.