El fiscal d’Andorra es converteix en el principal aliat de Nicolás Maduro

El règim autocràtic de Veneçuela aprofita una causa oberta al Principat contra exdirectius de l’empresa petroliera PDVSA per atacar Rafael Ramírez, un destacat opositor polític

Alfons Alberca, fiscal general d’Andorra

En el macrosumari judicial instruït a Andorra després de la confiscació, l’any 2015, de la Banca Privada d’Andorra (BPA) hi ha una peça separada que fa referència a un grup de 28 ciutadans de Veneçuela que tenien comptes en aquesta entitat bancària. El fiscal general del Principat, Alfons Alberca, considera que aquests diners procedien de la corrupció a l’empresa petroliera veneçolana PDVSA.

Aquesta peça separada, que encara està pendent de judici, és la bala de plata que té el fiscal general per aconseguir la condemna dels exdirectius de la BPA. Les altres causes que figuren en el macrosumari –Gao Ping, Petrov, Sinaloa…– han anat caient per manca de proves que sustentin l’acusació.

Andorra, tot i que no forma part de la Unió Europea, és un país totalment compromès amb els valors democràtics occidentals. No endebades, un dels coprínceps (figura equivalent a la de cap d’Estat) és el president de la República francesa, Emmanuel Macron.

Per això, sobta que en l’anomenada peça dels veneçolans del cas BPA, el fiscal general –que és un càrrec de confiança i de designació directa per part del Govern andorrà– faci el joc als interessos de Nicolás Maduro, el president de Veneçuela, acusat d’haver implantat en aquest país un abominable règim autoritari i de terror.

En efecte, els 28 veneçolans que hi ha acusats a Andorra són, en la seva majoria, antics col·laboradors de Rafael Ramírez, expresident de PDVSA i exministre de Petroli i Mines durant el mandat d’Hugo Chávez, el “pare de la revolució bolivariana”. A la mort d’Hugo Chávez, el 5 de març del 2013, es va desfermar una dura pugna interna per la seva successió. En aquesta descarnada lluita pel poder va acabar imposant-se el sector més dur, representat per Nicolás Maduro i la seva actual esposa, Cilia Flores. Rafael Ramírez va caure en desgràcia i va haver de marxar del país per poder salvar la pell. L’any passat, Itàlia li va concedir l’estatus de refugiat polític i, des del seu exili a Roma, s’ha convertit en una de les veus més potents contra la deriva dictatorial del règim de Nicolás Maduro, a qui acusa d’haver traït el llegat del chavisme i de greus delictes de corrupció.

El president veneçolà considera Rafael Ramírez el seu “enemic número 1” i, a través del seu implacable fiscal general, Tarek William Saab, ha llançat una ordre internacional de captura contra l’expresident de PDVSA, a qui imputa un desfalc de 4.850 milions de dòlars a l’empresa petroliera. Rafael Ramírez nega amb contundència aquestes acusacions, que considera un “muntatge” del règim per desprestigiar-lo.

En aquest context, la causa instruïda pel fiscal general d’Andorra contra aquest grup de 28 veneçolans és aprofitada per Nicolás Maduro per atacar l’oposició. Tant hi fa que Rafael Ramírez no hagués tingut mai un compte a la BPA: Andorra s’ha convertit en un nom de moda a Veneçuela i el país dels Pirineus surt tot sovint als mitjans de comunicació afins al madurisme com el paradís fiscal on s’amagaven les fortunes robades a PDVSA.

El fet que el fiscal general d’Andorra –que és una persona pròxima a l’Opus Dei– col·labori i es deixi instrumentalitzar pel règim autocràtic de Veneçuela resulta insòlit i xocant. De moment, el cap de Govern, Xavier Espot, li manté la confiança, malgrat la gravetat de les seves actuacions.

(Visited 193 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari