Ball de bastons a Vikipèdia per una manipulació independentista de l’entrada ‘Alcarràs’

L’usuari Oriolix va modificar-ne el contingut afegint un paràgraf sobre el referèndum del 2017 i ha provocat un seguit de rectificacions que han implicat el ministeri de Defensa, JxCat i el govern català

Una de les moltes revisions que està patint aquests dies l'entrada 'Alcarràs' a la Vikipèdia

Un usuari de la Vikipèdia que utilitza el nom d’Oriolix ha provocat una picabaralla considerable en aquesta enciclopèdia digital en català per la seva decisió d’incloure un extens paràgraf sobre el referèndum d’independència de Catalunya de l’1 d’octubre del 2017 a l’entrada dedicada a la població d’Alcarràs. La primera versió que apareix a l’historial de l’entrada ‘Alcarràs’ a Vikipèdia la va fer l’usuari Llull el 12 de juny del 2004. Consistia només en un mapa de la localització de la població i tres enllaços a les webs de l’ajuntament, de l’Institut d’Estadística de Catalunya i d’Informació de la Generalitat. Les aportacions dels diferents contribuents a la Vikipèdia han anat ampliant-ne la informació des d’aleshores.

El 17 de febrer passat hi va aparèixer un apartat nou, aportat per Oriolix, on, sota el títol de “Referèndum d’1 d’octubre de 2017” s’hi llegia: “En el referèndum d’independència de l’1 d’octubre de 2017, Alfarràs va ser una de les poblacions on la policia espanyola va carregar contra els ciutadans per evitar el referèndum.  Malgrat tot, la votació es va poder realitzar, amb un total de 2.799 vots emesos (53,4% del cens), dels quals 2.578 per al sí (92,6%) i 171 per al no (6,1%). Per “permetre” la celebració del referèndum, l’alcalde del municipi, Miquel Serra, fou jutjat i condemnat a 3 mesos d’inhabilitació i una multa”. Hi va incloure tres enllaços a articles dels diaris ElPunt Avui i ARA i del servei de notícies del web del canal 324. L’endemà, l’usuari Olimpic va canviar el nom erroni d’Alfarràs pel correcte d’Alcarràs.

L’11 de març, un usuari amb adreça de protocol d’Internet (IP) 83.43.48.14 va eliminar el paràgraf sencer. “He eliminat el paràgraf referent al referèndum per parcial políticament, i per irrellevant”, va escriure en la discussió interna de Vikipèdia, per explicar la seva decisió. Menys de dues hores després, l’usuari Pallares recuperava el paràgraf d’Oriolix. El 15 de maig, EVA 3.0 canviava “policia espanyola” per “guàrdia Civil espanyola”. El 13 de setembre, un usuari afegia la paraula “il·legal” a continuació de referèndum i eliminava la frase sobre la càrrega policial contra els ciutadans. Ho va fer des d’un dispositiu connectat a la IP 193.33.2.243, que pertany al ministeri de Defensa i que s’atribueix al tinent coronel de cavalleria Emilio Rico Ruiz i a Jesús Amador Santos. Set minuts després, des de la IP 80.27.48.96 es desfeia aquest canvi.

A partir d’aquell moment s’ha produït un estira i arronsa de canvis i rectificacions a l’entrada de Vikipèdia del poble que s’ha fet famós per la premiada pel·lícula de Carla Simón. Elnacional.cat, el digital independentista que dirigeix José Antich, va denunciar que el ministeri de Defensa havia intervingut per evitar que la gent que busqui Alcarràs a la Vikipèdia després de la seva nominació als Òscars es trobi amb la referència crítica amb l’actuació policial l’1 d’octubre del 2017. Altres mitjans es van fer ressò de l’article d’elnacional.cat, entre ells TV3 i el canal 324 que, fins i tot, en va penjar un article al seu apartat de notícies. En l’intercanvi de rectificacions hi va intervenir l’usuari Lepticidium, que afirma en la seva presentació que entre els seus interessos hi ha el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat i Junts per Catalunya.

La bola ha anat creixent i l’usuari lleidatà Marraco va incloure un text dient que “ el Ministerio de Defensa Espanyol va intentar reescriure el present article de la Viquipèdia tot provant d’esborrar tota referència a la brutalitat policial; però va ser ràpidament descobert i la notícia va saltar al mitjans de comunicació”. KajenCat eliminava aquest afegit i Miquelpares el recuperava vint minuts després. Lluis tgn el tornava a eliminar dues hores més tard i Amortres el recuperava l’endemà.

A hores d’ara, l’entrada del referèndum de l’1 d’octubre a Alcarràs ocupa 14 línies de l’entrada que la Vikipèdia dedica a aquesta població. La informació sobre la trajectòria de la pel·lícula de Carla Simón, dues línies i mitja. La guerra continua. El prestigi i la fiabilitat de Vikipèdia està en joc.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides