La plataforma contra el Midcat demana enterrar definitivament el projecte

Resposta al Midcat assegura que el gasoducte no servirà "per garantir la seguretat energètica"

    Entitats socials i ecologistes protesten contra el Midcat

    Foto: @ecologistes

    La plataforma Resposta al Midcat, contrària al gasoducte que hauria de connectar la península Ibèrica amb la resta d’Europa a través dels Pirineus, ha tornat a demanar aquest dijous “enterrar definitivament” el projecte i ha assegurat que no servirà per solucionar el problema energètic derivat de la guerra a Ucraïna. En una roda de premsa en la qual també han participat membres d’Ecologistes en Acció, de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i del Col·lectiu nord-català No al Midcat, les entitats han insistit en la necessitat d’una “descarbonització urgent” per fer front a la crisi climàtica.

    El gasoducte “no serveix per garantir la seguretat energètica atès que només es podria reemplaçar el 2-3% del gas fòssil importat des de Rússia el 2021″, assegura Resposta al Midcat en un comunicat, que assenyala “se segueix depenent de països tercers com Estats Units, Algèria o Qatar”. D’altra banda, la plataforma considera que apostar per aquesta infraestructura és continuar “depenent d’un combustible fòssil en vies d’exhauriment”, fet que “ens allunya dels objectius de descarbonitzar les economies i arribar a la neutralitat de carboni el 2050”.

    Resposta al Midcat també afirma que avui dia “no és viable” que el gasoducte serveixi per transportar hidrogen verd, ja que es tracta d’una “tecnologia sobre la qual encara s’està investigant i presenta diverses dificultats tècniques que no permeten dissenyar el Midcat pel seu transport dins dels terminis que necessita Alemanya i la UE”. A més, destaca que per produir hidrogen verd “es consumeixen entre dues i tres vegades l’energia que en podem obtenir amb la seva combustió”.

    La plataforma assegura que el gasoducte representa un model “obsolet” i una solució “curtplacista i inviable climàtica i econòmicament” que “implica la destrucció del territori i la biodiversitat”, i insta el Govern central, la Generalitat i els partits polítics a “prendre la mateixa determinació que el govern francès i a oposar-se a projectes com aquests“. Cal “seguir buscant solucions sense ignorar l’exhauriment dels combustibles fòssils, apostant per combatre l’emergència climàtica, mirant la preservació del territori i acceptant les limitacions tècniques i tecnològiques actuals i futures”, conclou Resposta al Midcat.

    (Visited 66 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari