Brussel·les rebutja posicionar-se sobre el Midcat i no aclareix si el finançarà

El Govern espanyol insisteix que el gasoducte té cabuda dins del pla europeu per afrontar la crisi energètica

  Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea
  Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea

  La Comissió Europea ha volgut mantenir-se neutre davant el desacord dels executius espanyol i francès pel que fa al projecte de gasoducte Midcat i no es pronunciarà al respecte fins que els països afectats arribin a un acord. Tampoc ha aclarit si, en cas de tirar endavant, la Comissió participarà en el seu finançament tal com va plantejar durant l’agost.

  No podem donar una posició específica en aquest moment, cal que els Estats membre i els promotors avancin en l’anàlisi sobre les possibilitats de viabilitat del projecte”, ha expressat el portaveu d’Energia de la Comissió Europea, Tim McPhie, que ha afegit: “Qualsevol projecte transfronterer addicional d’infraestructures que uneixin la península Ibèrica amb la resta de la Unió Europea necessita més avaluacions dels països implicats i dels promotors del projecte”.

  D’altra banda, McPhie ha assenyalat que el Midcat no forma part de la llista de Projectes d’Interès Comú (PIC) perquè Espanya i França van deixar-lo “en pausa”, i ha recordat que la legislació europea no permet finançar amb recursos comunitaris els projectes que es basin en combustibles fòssils com el gas. “El que potencialment podria finançar-se són projectes d’infraestructures d’hidrogen”, ha explicat el portaveu de la Comissió.

  El Govern espanyol es nega a tancar el debat

  Malgrat la fredor de Brussel·les i el rotund rebuig del president francès, Emmanuel Macron, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha insistit que el debat sobre el Midcat encara “està obert” i ha recordat que el projecte podria tenir cabuda dins del pla REPowerEU.

  “Crec que és important entendre què ha dit la Comissió i què no ha dit”, ha assenyalat Ribera, que ha explicat que el gasoducte no està a la llista de projectes d’interès comunitari perquè aquesta “és prèvia al debat que s’ha suscitat en aquest moment del context europeu”, però que “sí que està en l’annex d’infraestructures importants” del pla REPowerEU, una estratègia europea per respondre a la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna.

  (Visited 55 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari