Consell per la República Catalana, zero en transparència

L’organisme que presideix Carles Puigdemont no informa dels seus ingressos i despeses econòmiques des del 2020

Reunió del Govern del Consell per la República Catalana

El Consell per la República Catalana és un organisme del tot opac pel que fa a informació sobre els seus ingressos i despeses. L’organisme que presideix Carles Puigdemont ha creat un Butlletí Oficial i una Sindicatura Electoral per crear una ficció de govern comparable al de la Generalitat però ignora els esforços de Transparència que han de fer totes les administracions públiques. L’apartat de Transparència ja fa mesos que va desaparèixer del menú del portal del Consell per la República a Internet. Si s’accedeix a l’apartat on abans de desaparèixer s’hi hostatjava l’espai de transparència hi apareix encara la informació relativa al tancament de l’exercici del 2020 que s’hi podia consultar l’abril del 2021. Estem al setembre del 2022 i el tancament de l’exercici de l’any passat encara no hi apareix.

Curiosament, l’apartat del web titulat “Gestió amb eficiència, eficàcia, austeritat i transparència” comença dient: “Des del Consell per la República lluitem per assolir un Estat independent d’avantguarda, democràtic i transparent. És per això que volem fer un exercici de llums i taquígrafs envers els nostres comptes i en pro dels ciutadans que ens avalen amb la seva dedicació i aportacions econòmiques, tot i la ferotge repressió espanyola que sempre està pendent dels nostres moviments”. Sigui per la “ferotge repressió espanyola” sigui per la voluntat que no se sàpiga com es gasten els diners del ciutadans que n’aporten, el cert és que al portal del Consell per la República, no s’informa de l’estat dels comptes malgrat l’esmentat “exercici de llum i taquígrafs” que es diu que fa.

En el Tancament de Comptes del 2020, s’informava que “el 61% del pressupost s’ha destinat directament a accions, actes i projectes. La resta ha servit pel manteniment de l’estructura en l’exili”. S’especifivava que “els membres del Consell de Govern no són càrrecs remunerats”. Quins són els càrrecs remunerats? Qui cobra i quants diners per fer tasques administratives i organitzatives de l’equip que lidera Puigdemont des del seu palau de l’avenue de l’Avocat 40, a Waterloo? Zero informació. Tampoc no hi ha cap xifra absoluta en el detall dels pressupostos. Només el seu desglossament en percentatges. El 2020, la partida més gran va ser, precisament, la de personal: un 36,10% del total. A més, un 2,62% es va dedicar a “infraestuctura i exili” i un 0,22% a “Comunicació”. Dos de cada cinc euros que arribaven al Consell per la República a través de les donacions dels socis i les empreses que li donen suport van, per tant, a pagar sous d’unes persones que no se sap qui són i què fan.

La resta de despeses del Consell per la República de l’any 2020 es van repartir entre “actes i projectes” (28,72%), “departament jurídic” (14,88%), “tecnologia” (10,04%) i “seguretat i viatges” (7,42%).

Els comptes anuals del Consell es presenten, segons s’explica al seu web, al “Moniteur Belge”, “seguint la normativa del Service Public Fédéral, l’organisme regulador de les associacions sense ànim de lucre de Bèlgica”. No en busqueu informació d’aquests comptes, doncs, al portal del Consell. Pel que fa als de l’any passat, transparència zero.

(Visited 535 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari