Andorra i el Vaticà són els dos únics estats que queden en el continent europeu on l’avortament és il·legal

San Marino ha legalitzat l'interrupció voluntària de l'embaràs durant les 12 primeres setmanes de gestació

Manifestant a favor del dret a l'avortament
Manifestant a favor del dret a l'avortament.

Pel que fa al reconeixement del dret de les dones a l’avortament, Andorra s’ha acabat convertint en una excepcionalitat en el marc del continent europeu. Només la minúscula ciutat-Estat del Vaticà comparteix, juntament amb el Principat dels Pirineus, la prohibició absoluta i punible de la interrupció de l’embaràs. 

Això és així després que, aquest dimecres passat, el Consell Gran i General (Parlament) de la Sereníssima República de San Marino hagi aprovat –per 32 vots a favor, 7 en contra i 10 abstencions- la legalització de l’avortament voluntari durant les 12 primeres setmanes de gestació. Aquesta decisió s’ha produït després de la celebració d’un referèndum impulsat per les associacions feministes d’aquest petit país, en el qual va guanyar àmpliament l’opció proavortista, amb el 77,3% dels vots.

La primera república del món

San Marino, incrustada en territori italià, és la primera república que va existir al món i està governada per dos capitans regents que es renoven cada sis mesos per evitar la temptació d’enquistar-se en el poder. Té només 61 quilòmetres quadrats de superfície i una població de 34.000 habitants.

Per les seves característiques comunes –el turisme és la seva principal font d’ingressos i no forma part de la Unió Europea (UE)-, sovint s’ha comparat San Marino amb Andorra. De fet, les autoritats del Principat i d’aquesta república mantenen, des de fa anys, estretes i fluides relacions polítiques i institucionals.

La constitució del 1993 ho prohibeix

A Andorra, l’avortament està explícitament prohibit en tots els supòsits, inclosos els casos de violació, de malformació del fetus i de risc per a la salut de la mare. La Constitució del 1993 reconeix el dret a la vida i “la protegeix plenament en les seves diferents fases”. El Codi penal, aprovat el 2005, reconeix l’avortament dins dels “delictes contra la vida humana prenatal” i en distingeix tres casos: el no consentit, el consentit i l’imprudent. 

Per al primer es preveuen penes de presó de quatre a deu anys per a l’autor de l’avortament. En el cas de les interrupcions de l’embaràs consentides, el text diu (article 108): 

1. El qui produeixi l’avortament d’una dona amb el seu consentiment ha de ser castigat amb pena de presó de tres mesos a tres anys i inhabilitació per exercir qualsevol professió sanitària per un període fins a cinc anys.

2. La dona que produeixi el seu avortament o consenti que una altra persona l’hi provoqui ha de ser castigada amb pena d’arrest.

» 

A més, la temptativa dels fets també és considerada com a delicte. La llei no contempla excepcions, però segons el principi de necessitat és permès d’avortar per a salvar la vida de l’embarassada.

Pressions del copríncep episcopal

Aquesta legislació tan prohibicionista i repressiva d’Andorra és producte directe de les pressions que sempre ha exercit el copríncep episcopal, per indicacions directes del Vaticà, per impedir radicalment la legalització de l’avortament. L’actual copríncep, l’arquebisbe Joan-Enric Vives, ha amenaçat de provocar una crisi institucional, amb la seva renúncia al càrrec, si algun dia el Consell General aprova la despenalització de l’avortament.

La república de San Marino té els seus orígens en una comunitat monàstica medieval que es va instal·lar en la muntanya de Tità. Aquestes arrels religioses catòliques havien impedit, fins ara, la legalització de la interrupció de l’embaràs. Però la pressió i mobilització de les dones del país ha aconseguit trencar aquesta barrera.

Legalitzat des de l’any 1920

L’antiga Unió Soviètica va ser el primer país del món que va legalitzar l’avortament, l’any 1920. Des d’aleshores, la immensa majoria de països han anat modificant les seves legislacions per contemplar la interrupció de l’embaràs, en diverses modalitats i supòsits.

A banda d’Andorra i el Vaticà, aquests són els països on, segons l’entitat nord-americana Centre pels Drets Reproductius, actualment l’avortament està totalment prohibit i penalitzat: Aruba, Congo, Curaçao, República Dominicana, Egipte, El Salvador, Haití, Hondures, Iraq, Jamaica, Laos, Madagascar, Malta, Mauritània, Nicaragua, Palau, Filipines, Senegal, Sierra Leone, Surinam i Tonga. 

(Visited 143 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari